D-ale ONG-urilor media moldovenesti. Azi e laie, maine e balaie



De Oleg Cristal 

Am scris recent despre lipsa consecutivitatii la politicienii moldoveni. Acum voi arata consecutivitatea ONG-urilor media moldovenesti care deja nu ma surprinde defel. Mai jos voi da publicitatii solicitarile lor de cativa ani in urma prin care solicita modificarea art. 16 Cod Civil pentru plafonarea amenzii pentru jurnalisti, iar acum... cer sa nu fie modificat art. 16 Cod Civil in vederea stabilirii unui plafon maxim pentru amenzile date presei. Sa te crucesti nu alta...

Vedeti aici o relatare "Ziaristii cer modificarea art. 16", din 21 august 2006, in care CIJ, Centrul „Acces info" si Fundatia „Friedrich Ebert" fac solicitari in acest sens, aratandu-se foarte ingrijorate de existenta acestui articol.

Aici vedeti si o adresare deschisa catre presedintele Vladimir Voronin prin care se cere modificarea art. 16 CC, privind plafonarea amenzii pentru jurnalisti. Scrisoarea deschisa este semanta de catre "Jurnal de Chisinau", "Timpul", "Literatura si Arta", "Moldavskie Vedomosti".

Aici se anunta o campanie de colectare a semnaturilor privind modificarea Codului Civil, privind stabilirea unui plafon maximum pentru amenzile date ziaristilor.

Aici cititi materialul despre cum "AMN propune modificarea Articolului 16".

Iar aici cititi despre adresarea, in 2005, a 11 ONG-uri medie privind modificarea art. 16 CC. Daca veti da in cautare pe google veti gasi multe solicitari si ingrijarari similare, expuse de jurnalisti si ONG-uri media anterior. Cativa ani in urma am participat si eu la niste mese rotunde la care am discutat NECESITATEA stabilirii unui plafon maxim pentru amenzile acordate jurnalistilor, reuniuni la care au participat jurnalisti, lideri din ONG-urile media etc.

La 12 iunie, seful statului a venit cu initiativa de a modifica art. 16 CC, privind stabilirea unui plafon maxim pentru amenzile acordate jurnalistilor. Nu voi spune daca e bine sau e rau (am fost in judecata in care mi se cerea despagubiri morale de 1000.000 de lei, circa 100 mii USD). Doar ca ma mira tacerea ONG-urilor, care au tot cerut cu inversunare acest lucru. Tacerea a fost sparta. Doar ca....surprinzator... acestea cer PASTRAREA intacta a art. 16 Cod Civil. Aceleasi ONG-uri media au adresat, astazi, o scrisoare deschisa catre Parlament, in care cer "sa respinga proiectul Legii pentru modificarea alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil al Republicii Moldova, inaintat Parlamentului cu titlul de initiativa legislativa de catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pe data de 12 iunie 2008". Adevarat Bastordostan.... Apropo, cine sunt democratii moldoveni?

 

http://oleg-cristal.blogspot.com