„Fiecare din noi ascunde în sine un diamant.” Interviu cu Alexandru Bordea, preşedintele "Top Toastmasters International" Chişinău



Oratoria se poartă. Chiar şi în Moldova. O proaspătă dovadă a acestui fapt este recenta înregistrare oficială, la Chişinău, a unui nou club de artă oratorică şi leadership - „Top Toastmasters Club”.

Mai multe detalii aflăm de la preşedintele TTC Chişinău, dnul Alexandru Bordea.


Alexandru BordeaDomnule Bordea, ce reprezintă Toastmasters International şi care este scopul acestei organizaţii?

Toastmasters International reprezintă cea mai importantă organizaţie mondială care te învaţă cum să vorbeşti în public şi cum să-ţi dezvolţi abilităţile de lider.
Scopul ei este de a oferi o platformă de lucru,
un atelier de tipul “învaţă cum se face”, în care oamenii îşi perfecţionează abilităţile într-o atmosferă confortabilă şi prietenoasă.

Cum v-a apărut ideea de a crea un astfel de club la Chişinău?

Ideea nu apăruse decât după ce am descoperit, prin intermediul Internetului, acest club internațional. S-a întîmplat după 2 ani în care am reușit să creăm și creștem un club local de oratorie, astăzi Clubul Oratorilor.

Cum se desfăşoară o şedinţă tradiţională a clubului Top Toastmasters?

Într-o atmosferă plăcută, cu multă energie pozitivă, cu oameni entuziasmaţi. Practic fiecare participant din cadrul ședințelor este implicat într-un fel sau altul, pentru a putea exersa tot ce înseamnă oratorie - fie prin discursul pregătit de acasă, fie prin cel prompt, fie printr-un rol asumat.

Care este profilul unui membru Top Toastmasters Club?

Clubul nostru şi-a manifestat din start dorința de a atrage cât mai multă lume ce a plecat din băncile școlilor sau ale facultății și se confruntă cu probleme oratorice zi de zi - la muncă sau în alte circumstanțe.

Ce beneficii obţin participînd la şedinţele TTC?

Fiecare participant al ședințelor clubului, pe lîngă faptul că are posibilitatea de a exersa , a face networking și a-și dezvolta abilitățile de leadership, mai primește la un moment dat certificarea internațională pentru rezultatele atinse într-o anumită perioadă de timp.

Pornind de la motto-ul organizaţiei „Where leaders are made” („Unde se formează liderii”), care ar fi interferenţa între oratorie şi leadership?

Orice lider bun este și un bun orator. Sunt lucruri indisolubile. E un adevăr ştiut din toate timpurile.

Care este formula succesului în oratorie în viziunea lui Al. Bordea?

Experiența.

Cît de semnificativă, după părerea dumneavoastră, este existenţa unor astfel de cluburi de artă oratorică în RM?

Semnificația acestor cluburi, cât și rezultatele lor, se vor face simțite foarte curând. Acest fapt se va reflecta în oamenii de succes care vor uimi publicul prin excelența prezentărilor şi a convingerii cu care vorbesc.

Ce sfaturi aţi oferi tinerilor – viitori lideri din Republica Moldova?

Fiecare din noi ascunde în sine un diamant - nestemată tăinuită adînc, sub depuneri de rocă. Scopul nostru e să-l descoperim, oricât de mult efort nu ar necesita acest lucru. Oratorie plăcută!

 

Vă mulţumesc!

Realizat de Victoria Dodon

 

Articol adaugat de: Victoria Dodon
Alte articole de la acest autor: