Opsss... Presedintele Voronin a declarat anul 2008 ca An al Tineretului



Cum se fac politici publice in Republica Moldova

Scriam intr-o postare anterioara ca saptamana trecuta mail-ul mi-a fost asaltat cu cateva mesaje, care contineau comunicatul de presa elaborat de CNTM. Aceasta organizatie umbrela, in unison cu alte organizatii nenominalizate, solicita declararea anului 2008 ca an al tineretului. Din teorie stiu, si le mai spun si studentilor mei, ca de la solicitare (comunicatul CNTM) si pana la o decizie de politica (decretul prezidential) este cale lunga si multa batalie de interese politice, economice si mediatice. Ori, in cazul acesta comunicatul CNTM a fost remis pe 22 decembrie, iar pe 26 decembrie Serviciul de Presa a Presedintelui ne comunica ca decizia politica a fost luata si decretul a fost semnat. Practic, in 2 zile lucratoare grupurile de interese s-au batut cat s-au batut, s-au gasit banii necesari si mass-media a relatat enorm de multe stiri, prin care sa creat o necesitate publica de a institui un cadru de politici in domeniul tineret. Ori, nu a fost sa fie asa... liniste si pace. In aceasta logica, inseamna ca decizia politica fost luata mult mai devreme. Iar, aparatului prezidential ii lipsea o solicitare publica. Hopsss... si cine sa fie? Bineinteles, o organizatie umbrela (organizatie de piata) cu asociere externa, adica europeana. Iata cum, puterea politica uziteaza de vointa si disponibilitatea asociativa a unor ONG-uri de tineret, pe de o parte, si cum incalca procedura de consultare publica, pe de alta parte.

Atentie, problema mea nu este asupra declararii anului 2008 ca An al Tineretului, desi acest lucru va fi in detrimentul tineretului. Problema mea este una de respectare a procedurilor de consultare politica si publica si de recunoastere a organizatiilor de piata in calitatea acestora de actori si competitori egali si nu subordonati ai puterii politice. Mai explicit: la un telefon a cuiva de la guvern sau de la presedintie, o organizatie reprezentativa sa fie manipulata. Mai mult decat atat, daca vectorul Republicii Moldova este unul de integrare europeana, atunci pentru a respecta optiunea institutiilor comunitare Presedintele Republicii Moldova putea sa se declare anul 2008 ca An al Dialogului Intercultural. Asta asa... cel putin sa fie in unison lumea europeana.
Imi pare nespus de rau de CNTM ca a devenit manivela autoritatilor guvernamentale in ceea ce priveste rafuiala politica pe politici publice (si stiu de ce afirm acest lucru). Sa inteleg ca persoana de la conducerea CNTM va fi rasplatita cu o functie guvernamentala, aia ramasa vacanta...?! Totusi, cel mai rau lucru este ca acum CNTM, fiind o organizatie umbrela utilizata si compromisa de puterea politica, nu mai are nici o legitimitate sa reprezinte domeniul de tineret, atat la nivel national, cat si la nivel european.


Si daca este sa fie anul 2008 An al Tineretului, atunci promit ca lunar voi posta pe blog analize privind involutia domeniului de tineret si a politicilor de tineret din Republica Moldova. Si asta o voi face in ciuda faptului ca voi fi considerat ca o persoana care denigreaza imaginea externa a Republicii Moldova, nepatriot si cetatean indezirabil interesului politic de integrare europeana.

P.S. I Trebuie sa recunosc faptul ca imediat ce am primit comunicatul CNTM am schitat un raspuns prin care sa-mi exprim nedumerirea. Insa, nu l-am trimis si nu l-am postat pe blog, asteptand efectul acestui comunicat.

P.S. II In anii 2002 - 2003 se vorbea foarte mult de ONG-uri si organizatii umbrela de tipul €žGONG". Iata-ca metafora nu a disparut din spatiul public autohnon, ci devine chiar un indicator indispensabil pentru efectuarea analizelor si evaluarilor de politici publice.

 

http://nicktod.blogspot.com/