Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

EL Radu: "Totul sau Nimic"



el_radu_copy

Interviu cu EL Radu,  artistul ce îşi dedică timpul  activăţii de voluntar

Daniela: Radu, ai putea să zici de unde a apărut la tine această pasiune pentru voluntariat? Cum şi când a început?

EL Radu: A apărut demult, încă de pe băncile liceului. Activam încă de pe atunci în calitate de  reporter la revista liceului. Era o activitate foarte plăcută, reuşind să cunosc multă lume nouă încă de pe atunci. Pasiune? Da, aş putea numi asta o pasiune, or voluntariatul e ceva ce nu s-ar putea defini ca noţiune, e ceva ce vine din suflet.

Daniela: Ştiu că  aproximativ cu 5 ani în urmă ai fost delagat  să mergi în Polonia  în cadrul  “Academiei  Europene a Tinerilor Antreprenori Sociali”,  povesteşte-ne despre această experienţă.

EL Radu: Eşti documentată bine :) Da... a fost în 2005 cînd am avut această fericită ocazie, în urma unui concurs ONLINE, am reuşit să-mi “câştig” locul în delegaţia Republicii Moldova pentru Academia Europeană. A fost o experienţă de neuitat, chiar dacă eram cel mai mic din delegaţia noastră, restul colegilor erau deja studenţi şi masteranzi, eu fiind clasa a 12-a. Am avut ocazia să particip la traininguri ce vizau probleme social-ecologice. Atunci am învăţat prima dată cum se face un Proiect. Mi-am lărgit cercul de prieteni, mai ales din străinătate. Tot atunci am avut fericita ocazie să vizitez un oraş extraordinar – Krakow, unul din cele mai frumoase oraşe ale planetei, după părerea mea. Tot atunci am avut norocul să vizitez şi cel mai mare lagăr de concentrare al celui de-al II-lea război mondial – Auschwitz, despre care mi-am făcut impresii de neuitat.

Daniela: Am aflat că tu în fiecare vară participi ca educator în cadrul taberelor de vară, cum a început această poveste?

EL Radu: Da... Tabăra de vară e o poveste aparte. Începînd cu 2006, am început să activez ca educator în tabăra pentru copii “Pro-Sănătatea”, situată în localitatea Rădenii Vechi, Ungheni, chiar pe teritoriul Rezervaţiei Naturale “Plaiul Fagului”. A început totul chiar după finisarea primului an de facultate, mă gîndeam cu ce aş putea să mă ocup în vacanţă şi a apărut deja posibilitatea de a “deveni” educator. Anul ăsta a fost unul rotund, sînt deja pentru a 5-a vara consecutiv educator. Plec acolo mai mult pentru plăcere şi satisfacţie sufletească, deci pot numi că e un voluntariat de care nu mă las, or tot acolo, în mijlocul Codrilor îmi reâncarc bateriile pentru un nou an creativ, mai ales că chiar voi avea de “alergat” la sfîrşitul verii... :) Tot la tabără se mai organizează concerte pentru copii, concursuri muzicale, unde sînt în juriu, descoperind talente în domeniul muzical. Da, încă un lucru, să nu uit, în tabăra asta, pentru prima dată m-am îndrăgostit nebuneşte :D, nu e vorba, eu mai fusesem îndrăgostit pînă atunci, dar la tabără e altfel :D... Acum îmi aduc aminte cu plăcere de acele clipe din trecut.

Daniela: Cum  ai reuşit să  îmbini activitatea muzicală  cu voluntariatul?

EL Radu: Simplu, foarte des în Moldova se organizează concerte de binefacere, la care particip cu cea mai mare plăcere. Tot la începutul lui decembrie, dacă nu mă înşel se desfăşoară chiar Festivalul Voluntarilor, la care deasemenea iau parte ca invitat.

Daniela: Crezi că voluntariatul are  impact pe termen lung asupra comunităţii în ansamblu?

EL Radu: Woow ce întrebare :D... Mă simt ca la un seminar de voluntariat. Păi da! Normal, mai ales dacă toată lumea ar înţelege că voluntariatul e ceva foarte frumos, eşti remunerat cu zîmbete şi urări de bine, relaţii de prietenie. Păcat că nu toata lumea nu înţelege acest lucru... or trăim într-o societate grăbită şi materialistă.

Daniela: Ce ti-ai propus tu să obţii prin voluntariat?

EL Radu: Prieteni noi, cunoştinţe în domeniu şi desigur satisfacţie sufletească.

Daniela: Care este principiul după care te ghidezi în viaţă?

EL Radu: Principii... Am un Cod de Principii de care mă conduc în viaţă. Cel mai important e cel de “A fi eu însumi”, nu o copie/clon ieftină a cuiva.

Daniela: Ce ai dori să le zici tinerilor din RM?

EL Radu: Credeţi în visele voastre şi ele devin realitate, mai deveme sau mai tîrzu, dacă, respectiv întindeţi mîinile spre ele şi le îeşiţi în întîpiminare. Altceva? Da... Fiti Voluntari Oriunde şi Oricînd ;)... Cu drag de voi, EL Radu

  Daniela Caraiman