SOCIETATEA VIRTUALA



Dr. Radu Gorincioi

Nimeni nu neaga faptul ca in Republica Moldova exista deja o societate civila. O societate compusa din numeroase asociatii nationale si locale. Desi numarul acestora se afla in continua crestere, vocea ONG-urilor ramine la fel de slaba. Se stie ca forta societatii civile rezida in solidaritatea membrilor sai. Prestanta societatii civile se bazeaza pe profesionalismul, eficienta si responsabilitatea organizatiilor obstesti fata de problemele societatii. In lipsa acestor elemente, avem astazi o societate civila virtuala - numeroasa, dar amorfa.

Dupa cum declara recent la o Conferinta, Presedintele Parlamentului, dl. Marian Lupu, €žsocietatea civila a reprezentat si continua sa reprezinte un barometru al proceselor legislative, care se bazeaza pe neutralitate politica fata de legislatia ce urmeaza a se adopta". Se pare ca insasi guvernantii sunt surprinsi de pasivitatea cu care ONG-istii actioneaza si reactioneaza la diferite initiative politice, inclusiv legislative, ce vizeaza sectorul asociativ.

Voi aminti in acest context lipsa reactiilor de protest din partea ONG-urilor la adoptarea €žpe ascuns" de catre Parlament a modificarilor la Legea asociatiilor obstesti, despre care am scris deja in primavara acestui an. Atunci, majoritatea comunista a votat in graba niste modificari la Lege ce nu corespundeau nici Codului Civil si nici nu rezolvau alte contradictii existente in legislatia nationala. Au facut aceasta in urma actiunilor lobbiste ale unei organizatii - umbrela din domeniul sportiv ce obtinea astfel monopolul de a reprezenta Moldova in sectorul respectiv.

Astazi, Marian Lupu recunoaste ca €žlegislatia nationala ce vizeaza sectorul neguvernamental s-a cristalizat haotic si fragmentar, fara o abordare complexa si de ansamblu a intregului spectru de probleme cu care se confrunta acest sector". O constatare care il acuza, deoarece la initiativa sa Legea respectiva a fost amendata, fara a tine cont de propunerile venite din partea altor ONG-uri. Sa fie acesta rezultatul mult-trimbitatei cooperari stabilite de guvernanti cu societatea civila? In opinia speakerului Parlamentului, €ždesi acest proces de cooperare s-a dezvoltat in ascendenta, ramane insuficient si implica un numar limitat al organizatiilor societatii civile".

Intrebarea la care nu pot gasi raspuns este daca aceasta pasivitate se datoreaza capacitatilor scazute, lipsei de informare sau lasitatii si oportunismului politic al multor ONG-isti?
Este bine stiut faptul, ca dincolo de CONTACTe, ceea ce-i ademeneste pe multi sunt BANII si PUTEREA.

Ideea unui Cod de Etica propusa recent ONG-urilor de catre Ambasada SUA si alti finantatori ar putea fi o solutie. Este responsabilitatea fiecarui ONG in parte sa il aplice in activitatea de zi cu zi.

 

Sursa: http://forum-civic.ong.md