Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4287

Amica voluntariatului



DSCN5083Fenomenul volutariatului nu are limite de extindere. Acesta este omiprezent în toate ţările pe care le însumează pămânutl. Nu a uitat să îşi facă prezenţa nici în satul Slobozia Mare, r-nul Cahul unde o domnişoară ambiţioasă l-a descoperit şi ...s-a împrietenit cu el. Tînăra se numeşte Nina Chiper.

Elevă în clasa XII-a la LT „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare , Cahul, fire dinamică şi îndrăzneaţă aşa cum se autocaracerizează, Nina se încadrează de minune în universul numit voluntariat. Şcoli de vară sau de instruire, training-uri şi concursuri, activităţi de educator în cadrul programului „De la Egal la Egal” sunt adunate în CV-ul ei. „Fac voluntariat încă din clasa a VII-a, atunci cînd am început să ascult emisiunea ,,Ora Copiilor” de la Radio Moldova. Particiam la concursuri, mă implicam în consiliul şcolar ca mai apoi, pas cu pas să descopăr diverse oportunităţi ce îmi permiteau să îmi lărgesc noi orizonturi” spune eleva. Ultima reuşită pe care a avut-o Nina în plan extraşcolar a fost obţinerea diplomei pentru cel mai activ Educator de la Egal la Egal în 2010 pentru „implicarea în activităţi de voluntariat în domeniul Sănătăţii Reproductive,prevenirii HIV/SIDA şi promovării unui mod sănătos de viaţă susţinute de Y-PEER Moldova şi UNFPA”. Ea chiar s-a implicat în informarea tinerilor despre HIV/SIDA prin susţinerea unor seminare în diverse localităţi ale ţării. Lanţul de lauri obţinut la diverse competiţii este unul impunător, dar vom enumera doar cîteva succese : Premiul Mare pentru cea mai activă participare în cadrul campaniei ,,Reflectarea Cazurilor de trafic de fiinţe umane şi violenţă în familie în mijloacele mass-media” CTJM, Certificat pentru “Activism şi perseverenţă în realizarea activităţilor de profilaxie a infecţiei HIV şi SIDA în cadrul proiectului Dance4Life, voluntar local în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Consilier (educator ) Şcoala de vară LIA 2010, Winrock Moldova etc.

“Pentru mine voluntariatul înseamnă viaţă. Fiecare zi, fiecare gînd este dedicat pentru societate, pentru tineri. Pot să fiu ferm convinsă că datorită voluntariatului am devenit mult mai sigură pe mine, mai resposnabilă” conchide Nina.

Cartea preferata este ,,Puterea magică a gîndului” de Shwartz David J . O carte pe care Nina o citeşte în momente mai puţin vesele, dar care îi dă putere să depăşească momentele de impas. Are prieteni puţini dar este sigură că îi are pe cei mai buni. Dacă ar avea o întîlnire cu peştişorul de aur , arc ere un aparat de fotografiat profesionist, pentru că este pasionată de arta fotografică. În rest, speră să susţină cu brio examenul maturităţii, adică BAC-ul şi ,speră într-o carieră de jurnalist. Succese!

 

Iuiana Mămăligă