hackathon

Ai diabet - mergi la școală! Înscrieri pentru un nou curs de educație în diabet

Ai diabet - mergi la școală!
Înscrieri pentru un nou curs de educație în diabet, pentru copii și tineri

Până la 31 august, tineri și aparținători ai copiilor cu diabet zaharat de tip 1, precum și adulți cu diabet de tip 1,5 (LADA), indiferent de vechimea diabetului, se pot înscrie la un nou curs de educație în diabet care va începe la 1 septembrie 2018.

Pentru a participa la curs, la adresa de email: educatiediabet@gmail.com va fi expediat un formular completat cu:
• numele,prenumele pacientului;
• numele,prenumele aparținătorului;
• vărsta:
• vechimea diabetului;
• localitatea;
• limba vorbită (maternă);
• contacte (mobil, email)..

Asociația Tinerilor cu Diabet „DIA” este o organizație neguvernamentală care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață pentru persoane cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la sănătate: acces la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medico-socială urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și suport pentru autoîngrijire.

Din 2016, modelul DAFNE (Dosage Adjustment For Normal Eating) de educație in diabet, dezvoltat in Germania este aplicat și în Moldova, în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”, inițiat și realizat de o echipă de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu biblioteca municipală ”B.P.Hașdeu”.

Recomandat de ghidurile internaționale de terapie a diabetului de tip 1, programul structurat reprezintă a adaptare a acestui model și este aplicat drept parte integrantă a terapiei în clinicile din țările europene, inclusiv, în România. Până în prezent au fost instruiți 50 pacienți cu diabet de tip 1 și familiile acestora (aparținători copii, adolescenți și tineri) și peste 190 persoane au fost consiliate.

Proiectul urmărește să responsabilizeze pacienții pentru autoîngrijire, reducând povara diabetului asupra pacientului, familiei lui, dar și asupra sistemului social și de sănătate prin promovarea modelului de educație în diabet, drept tactică cost-eficientă și inovativă în controlul diabetului.

Atelierele de instruire se vor desfășura în sala de lectură germană a bibliotecii municipale „B.P.Hașdeu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt,148), în zilele de sâmbătă, ora 11.00-13.15. Acestea vor fi moderate de către un asistent medical-educator cu specializare în Diabet și Nutriție, în limba participanților (română, la necesitate, în rusă).
Accesul este gratuit.

Subiectul atelierelor de instruire
#1 Fundamentele diabetului de tip 1. Terapia cu insulină. Tehnologii dozare insulină
#2 Hipoglicemia după insulină
#3 Alimentația dietetică. Meniul alimentar personalizat
#4 Autocontrolul. Tehnologii CGM
#5 Tactica în situații speciale
#6 Complicațiile
#7 Dreptul la sănătate

Etape: programul de educație in diabet este structurat pe șapte ateliere de instruire, cu durata de 15 ore 45 minute, fiecare a câte 2 ore 15 minute și are obiective de inițiere și formare a abilităților de autoîngrijire a diabetului.
Programul de consiliere (nutriție, psihosocială, juridică), desfășurat la distanță (telefon, skype, email, rețele de socializare) pe parcursul unui an după finalizarea cursului de inițiere are obiective de consolidare a abilităților de gestionare a diabetului (abordare personalizată).

Conținutul cursului: 30% - teorie; 70% - exerciții practice (analiza datelor din caietul de autocontrol, lectura etichetelor alimentare, bune practici și lecții învățate, jocuri de rol, istorii inspiraționale etc).

Materiale: Caiet de autocontrol, card de urgențe medicale, suport de curs.
Evaluare: Chestionar pre- și post-instruire; eseul „Cum diabetul mi-a influențat viața”.
Certificare: Certificate de absolvire (la frecventarea a cel puțin, 6 din 7 sesiuni).

Pagina de facebook a Asociatiei: https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/

Alte articole de acest autor:


Organizații vizate: Asociația Tinerilor cu Diabet DIA |


Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.