hackathon

Granturi pentru finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice

Proiectul de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul Programului de adaptare pentru micii Producători (PAMF), implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD este conceput pentru a îmbunătăți condițiile de viață a populației din zona rurală, a reduce sărăcia prin consolidarea rezistenței la schimbările climatice și a îmbunătăți oportunitățile economice.

Pentru atingerea acestor obiective în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (PRR) va fi acordat suport financiar producătorilor agricoli sub formă de granturi, pentru implementarea inițiativelor de adaptare la schimbările climatice în activitățile agricole.

În cadrul proiectului vor fi acordate două tipuri de granturi întreprinderilor private sau de stat de orice formă juridică:

 1. Granturi pentru agenți economici individuali - suma maximă a grantului până la 5.000 dol. SUA per beneficiar, acordat întreprinderilor agricole și de procesare a producției agricole, gospodăriilor de fermieri, întreprinderilor individuale, care activează în calitate de  agent economic individual;
 2. Granturi pentru cooperative - suma maximă grantului până la 15.000 dol. SUA per beneficiar,  care activează ca grup de agenți economici sau grup de persoane fizice,  cu condiția că suma medie a grantului pe membru al cooperativei nu depășește suma per beneficiar stabilită în pct. 1).

Investiții eligibile:

 • Echipamente la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare micro-presurizată;
 • Echipamente pentru agricultura conservativă;
 • Sisteme anti-grindină și plasă pentru umbrire;
 • Folii reflectorizante pentru îmbunătățirea calității fructelor în livezi;
 • Echipament anti-îngheț;
 • Set de jgheaburi, țevi și rezervoare pentru colectarea apei de ploaie de pe construcțiile  din zona de producție;
 • Sistem de ventilație activă pentru zonele de producere agricolă;
 • Facilități post-recoltare și de valoare adăugată a produselor;
 • Echipament de producere a energiei regenerabile;
 • Stații agrometeorologice;
 • Construcții și amenajări pentru  protejarea  animalelor în câmp de temperaturi extreme;
 • Mașini și utilaje folosite în sistemul de producere a culturilor organice;
 • Alt echipament care nu este specificat, dar care are legătură directă cu reziliența la schimbările climatice în faza de producere primară și de procesare a produselor agricole la nivelul întreprinderii (se va solicita  aprobarea prealabilă a oficiului IFAD).

Detalii despre concurs, termenii de referinta si modelul cererii de finantare puteti gasi accesind: http://www.ifad.md/services/granturi

Dosarul de aplicare cu setul complet de documentele necesare pentru obținerea grantului, se depune pe parcursul anului la adresa UCIP-IFAD, MD-2004, or. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1312.

La etapa de recepționare dosarele de aplicare complete vor fi înregistrate în registrul scrisorilor de intrare, fiind notate: data depunerii, denumirea grantului, denumirea solicitantului și semnătura persoanei care a recepționat dosarul.

Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de e-mail: 

office@ucipifad.md      marcela.vatamaniuc@ucipifad.md

 
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.