JCI Ungheni va avea un Centru de Dezvoltare Antreprenoarială grație Ambasadei SUA în Republica Moldova



IMG 0023

Un Centru de Dezvoltare Antreprenorială va fi deschis la Ungheni.

Grație proiectului: ”Îmbunătățirea Capacităților Tinerilor prin Educația Antreprenorială”, proiect  finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și  implementat de Asociația Obștească ”Camera Tinerilor Antreprenori” JCI Ungheni (Junior Chamber International), tinerii din orașul Ungheni vor fi instruiți prin educația antreprenorială și vor avea ocazia de a primi consiliere într-un centru de antreprenoriat.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților tinerilor prin educația antreprenorială”, are scopul de a crea un mediu și o platformă eficientă în care tinerii să poată exercita o participare autentică și să își urmărească propriile viziuni, vise, speranțe și preocupări legate de dezvoltare și bunăstare în general. Activitățile proiectului sunt bazate pe programul de formare a tinerilor, orientat către leadership, antreprenoriat, dezvoltare personală și implicare civică.

În cadrul proiectului, au fost realizată o amplă campanie de informare și s-a stabilit mai multe acorduri de parteneriate cu instituții de învățământ: liceele ”Vasile Alecsandri”, ”Gheorghe Asachi” și ”Mihai Eminescu”, tinerii de la colegiile Agroindustrial și Colegiul de Medicină și Centrul de Excelență în securitatea Frontierei.

Partenerii acestui proiect sunt: Primăria Municipiului Ungheni, Consiliul Raional Ungheni, Camera de Comerț și Industrie și Zona Economică Liberă și ziarele locale: ”Unghiul” și ”Expresul” și blogul ”news.ungheni.org”.

În opinia Președintelui JCI Moldova 2020- Ion Poia, este necesară asigurarea unor astfel de oportunități pentru tineri de azi, pentru creșterea unei generații informate și instruite.

Potrivit dânsului, educația antreprenorială și acest proiect vine ca un impuls pentru dezvoltarea capacităților tinerilor ca viitori antreprenori, lideri, dar și cetățeni pregătiți pentru ocuparea locurilor de muncă. ”Aceste instruiri vor contribui la îmbunătățirea imaginii și la evidențierea rolului antreprenorilor în societate, precum și la împuternicirea tinerilor pentru viitor, de a crea în locuri de muncă, grație competențelor și cunoștințelor acumulate”.

Potrivit Veronicăi Gorea, coordonatoarea proiectului, este îmbucurător faptul că în orașul Ungheni tinerii sunt deschiși spre lucruri noi și spre o participare activă.

”Acest proiect este pentru tineri și are drept scop formarea lor ca viitori lideri, antreprenori, dar și cetățeni implicați în societate. De asemenea, JCI Ungheni își propune să creeze un mediu prielnic tinerilor cu capacități și viziuni clare, prin deschiderea unui centru de dezvoltare antreprenorială, unde tinerii din orașul Ungheni vor avea posibilitatea să se dezvolte continuu”, a menționat Veronica Gorea.

Alina Butnaru, șefa interimară a Centrului Raional de Tineret Ungheni a accentuat: ”Prin acest proiect, tinerii nu doar își vor dezvolta abilități de cetățenie activă, ci vor putea utiliza instrumente și echipamente pentru realizarea de inițiative civice. Din aceasta rezidă și durabilitatea acestui proiect. Ne bucurăm de practicile civice pozitive ale JCI Ungheni și sperăm că împreună vom spori mobilizarea tinerilor la viața comunitară”.

 Beneficiarii direcți ai proiectului sunt  200 de tineri din 3 licee și 3 școli profesionale din orașul Ungheni și la nivel de 1000 de tineri după implementarea proiectului cu servicii de asistență nefinanciare, educaționale, orientate spre antreprenoriat și acces la infrastructura educațională.

În urma acestui proiect, JCI Ungheni va deschide un centru de dezvoltare antreprenorială dotat cu echipament și o bibliotecă.

Perioada de implementare a proiectului este de 10 luni, iar bugetul total al proiectului este de 9 mii de dolari, grant oferit de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Articol adaugat de: Veronica Gorea