Примэрия муниципия Бэлць şi limba română



Şedinţele Consiliului municipal Bălţi se fac aici. Aici, unii consilieri ruşi spun că limba noastră este totuşi „limba moldovenească”, dar nu aşa cum spunea Grigore Vieru, de exemplu.

Scandal la ultima şedinţă a Consiliului: Alexandr Sergheevici Puşkin, clasicul literaturii ruse, trebuie să aibă loc pe Aleea clasicilor, care urmează să fie inauguată anul acesta într-un parc din centrul oraşului.

Primarul Василий Тарасович Панчук (Vasili Tarasovici Panciuk) spune că cei care insistă ca şedinţele Consiliului municipal Bălţi să fie ţinute în limba română nu procedează corect. HN

Vorbitorii de română de prin partea locului nici nu mai aud parcă ce iese din gura unor consilieri care le “apără interesele” şi vorbesc ca în Magadan, vorba unui consilier nemulţumit de atmosfera lingvistică din Primăria municipiului Bălţi, cârmuită de comunistul Vasili Panciuk. Rămânem uimiţi de situaţie doar atunci când ne privim dintr-o parte, pe sticlă. După ce a vizionat reportajul cu pricina, văd că un prieten din Cluj rămâne perplex, că doar la ei minoritatea maghiară e altfel. Tot el îmi scrie că pe feţele consilierilor ruşi de la Bălţi este multă răutate. “Să trăiţi, dom’le primar!”. Oare când am să-i urez asta unui primar de Bălţi, a cărui drum spre serviciu mi-l intersectează, în fiece dimineaţă, pe al meu?


Blog | Ion Uruşciuc