Cum invingem coruptia...?



Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) a lansat marti, 14 aprilie, publicatia „Cum invingem coruptia...?" - o compilatie de istorii de succes, realizate in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), transmite Info-Prim Neo.

Publicatia a fost prezentata si supusa discutiilor de catre partenerii, clientii si beneficiarii programului, in cadrul conferintei de incheiere a CCMSCM, care marcheaza finalizarea celor doi ani de activitate a programului.

Începand cu anul 2007, Programul CCMSCM a activat in scopul consolidarii capacitatilor ONG-urilor si mass-media pentru a spori nivelul transparentei si pentru a sustine scrutarea publica a activitatii Guvernului. Aceasta scrutare sporeste transparenta si motiveaza Guvernul sa intreprinda reforme concrete anticoruptie. Prin intermediul unui numar de granturi, programe si activitati de asistenta tehnica inovative, in jur de 30 de ONG-uri si institutii media, si mai mult de 70 de jurnalisti de investigatie au acumulat cunostinte si resurse necesare pentru a continua lupta impotriva coruptiei.

Publicatia „Cum invingem coruptia...?" reliefeaza pasii intreprinsi de catre program in vederea realizarii acestor succese. Cititorii pot afla cele mai importante componente ale Programului CCMSCM, examinand rolul sau in procesul de consolidare a Aliantei Anticoruptie si ale organizatiilor membre ale acesteia, in formarea jurnalistilor si educarea publicului pentru a examina mai atent actiunile guvernului, si in procesul de dezvoltare a parteneriatului public-privat.

Lucrarea contine o serie de bune practici, istorii de succes, studii de caz si analize. Ea va fi publicata in mai multe sute de exemplare si transmisa atat organizatiilor neguvernamentale beneficiare, cat si unor centre de resurse pentru ONG-uri in calitate de material instructiv. Anatol Beleac, vicedirector de program, a declarat ca publicatia include doar o parte din practicile de succes ale programului, cele mai inovative masuri anticoruptie pentru Moldova, „care au fost altoite pe teren moldav". „La inceputul programului, in 2007, ne-am ciocnit cu un grad sporit de scepticism fata de unele masuri, daca vor prinde ele in Moldova. În special, este vorba de Grupul de lucru public-privat, activitati de advocacy la nivel local, masurarea accesului la informatie o data la trei luni s.a.", a precizat Beleac.

În afara de organizatii si jurnalisti, programul CCMSCM a informat sute de mii de moldoveni despre natura coruptiei si modalitatile de contracarare a acestui fenomen prin intermediul unei campanii nationale fara precedent de informare anticoruptie „Tu poti opri coruptia!". Sondajele realizate demonstreaza deja o scadere cu 10 la suta a disponibilitatii cetatenilor de a da mita; iar numarul moldovenilor care iau atitudine si raporteaza cazuri de coruptie a crescut de doua ori.

Programul CCMSCM este implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova.

Cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite, USAID ofera asistenta economica si umanitara in mai mult de 100 de tari pentru a asigura un viitor mai bun tuturor. 

 

http://www.info-prim.md