Asociatiile Obstesti care Provomeaza Educatia Civica



La data de 18 decembrie 2008, in incinta Universitatii de Stat „A. Russo” a fost promovat seminarul „Asociatiile Obstesti care Provomeaza Educatia Civica”. Acest seminar a fost organizat de asociatia obsteasca „Centrul pentru Educatie Continua” ca parte a proiectului „Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza”, proiect implimentat cu sustinerea financiara a Ambasadei SUA la Chisinau, programul de granturi mici de sustinere a initiativelor democratice.

Participantii la seminar, studenti ai anilor 2, 3, 4 de studii de la Universitatea „A. Russo”din Balti, viitori profesori de limba engleza, au frecventat in perioada octombrie-decembrie 2008 cursul de „Educatie Civica prin Predarea Limbii Engleze” organizat in cadrul proiectului sus-mentionat. Astfel participantii erau deja familiarizati cu diferite subiecte ce fac parte din tematica seminarului si puteau sa discute anumite probleme cum ar fi cetatenie activa, discriminare in baza apartenentei la un anumit grup etnic, drepturi sociale, drepturile copiilor, dreptul la educatie, diversitatea lingvistica si culturala in contextul globalizarii, etc. Respectiv la seminar studentii au fost informati despre activitatea unor asociatii obstesti ce activeaza in domeniul educatiei civice si anume „Pro Lex”, Leova, „Amesty Inrenational Moldova”, Chisinau, „Pro Cetatean Activ”, Chisinau, „Femida”, Balti, „Promo Lex”, Chisinau, „Pilgrim-Demo” Gagauzia, „Consiliul National al Tineretului din Moldova”, Chisinau, „Centrul pentru Educatie Continua”, Balti etc. Participantii au demonstrat un interes deosebit fata de aceste asociatii si activitatile de promovare a eduactiei civice, cum ar fi seminare, cursuri de instruire, mese rotunde, scoli de vara, campanii pe subiecte de democratie, drepturile omului si reducerea saraciei in Moldova.


Aflind raspunsul la intrebarile ce este educatia civica, ce asociatii si prin ce activitati promoveaza educatia civica, participantii au reusit sa inteleaga cum are loc colaborarea intre institutiile publice, asociatiile obstesti, mass-media, agentii economici in scopul dezvoltarii societatii civile, luind drept studiu de caz proiectul „Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza”. Acest proiect este implimentat de asociatia obsteasca „Centrul pentr

u Educatie Continua” in colaborare cu catedra Limba Engleza, Facultatea Limbi si Literaturi Straine, Universitatea de Stat „A. Russo” din Balti si Scoala de Tip Internat pentru Copii Orfani si Copii Ramasi Fara Îngrijirea Parintilor din mun. Balti. Proiectul este sustinut financiar de Ambasada SUA la Chisinau, si citiva agenti economici din tara.


Daniela Murgulet, moderatorul seminarului a facut si o prezentare despre institutiile si organizatiile care finanteaza proiecte pe subiecte de educatie civica, evidentiind printre altele Ambasada SUA, programul de granturi mici de sustinere a initiativelor democratice, gratie caruia si este implimentat acest proiect, Fundatia Soros Moldova, Programul Societate Civila, Fundatia Marii Negre pentru Cooperare Regionala, Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare, Fondul Global pentru Femei, si altele. Dna Cristine Oh, voluntar al Corpului Pacii, care a contribuit la implimentarea acestui proiect si a fost prezenta si la acest seminar, a tinut sa sublinieze diferenta dintre burse si stagii de dezvoltare profesionala si importanta acestora pentru dezvoltarea profesionala in domeniul drepturilor omului si educatiei civice.


Pentru a convinge beneficiarii seminarului ca ei ar putea aplica si la diferite evenimente nationale si internationale pe subiecte de democratie si educatie civica, moderatorul seminarului, dna Daniela Murgulet a ajutat participantii sa examineze formularul de aplicare la cursul de instruire „Tinerii pentru Educatia in Domeniul Drepturilor Omului” organizat in luna octombrie 2008 la Chisinau de „Consiliul National al Tineretului din Moldova”. Ei au incercat sa indeplineasca acest formular si au analizat raspunsul la fiecare intrebare constientizind importanta experientei in domeniu si exprimindu-si dorinta de a se implica in activitati de promovare a edicatiei civice.