Surditatea la copii va putea fi depistată şi prevenită la timp



Pe 19 iulie, Fundaţia Orange Moldova a donat Centrului republican funcţional de audiologie, protezare auditivă şi reabilitare medico-pedagogică pentru copii şi adulţi un sistem pentru audiometria obiectivă. Echipamentul va facilita depistarea şi prevenirea precoce a surdităţii atât la copii, cât şi la maturii, care suferă de patologii auditive şi vestibulare.

Angela Chiaburu, Directorul Centrului Republican de Audiologie: "Echipamentul pentru audiometria obiectivă este unicul de aces tip în Republică. Posibilităţile acestui utilaj permit explorarea analizatorului auditiv în întregime, fapt ce va contribui la un diagnostic precoce şi corect al surdităţii la copii chiar din primele zile de viaţă şi la maturi, lucru important în determinarea tacticii ulterioare de tratament şi reabilitare. Toate acestea vor contribui la reducerea numărului de invalizi cu handicap auditiv şi integrarea persoanelor cu surditate în societate."

Gheorghe Ţurcanu, Viceministru al Sănătăţii: "Apreciem mult contribuţia Fundaţiei Orange la dezvoltarea  medicinii în Republica Moldova. În repetate rânduri, Fundaţia Orange a făcut donaţii de echipament medical performant, de ultimă generaţie, pentru ţara noastră, care contribuie esenţial la depistarea la timp a diverselor patologii şi tratarea acestora. Ministerul Sănătăţii îşi exprimă recunoştinţa şi aduce sincere mulţumiri fundaţiei Orange pentru receptivitate, susţinere şi implicare în proiectele noastre."

Mickael Faure, Preşedinte al Consiliului Fundaţiei Orange: "Utilajul donat Centrului de Audiologie constituie încă o investiţie majoră a Fundaţiei Orange Moldova în domeniul ocrotirii sănătăţii. Prin această achiziţie reiterăm şi reconfirmăm angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu, care este unul prioritar atât  pentru activitatea fundaţiei, cât şi de o importanţă majoră pentru societate. Conform statisticilor internaţionale, 4-7 % din populaţie se confruntă cu probleme de auz. Sperăm că graţie acestui utilaj care este unicul în Moldova se va reuşi depistarea timpurie a surdităţii şi astfel se va reuşi reabilitarea precoce şi integrarea acestor persoane în societate."

Deşi echipamentul pentru audiometria obiectivă a fost pus în funcţiune recent, acesta deja a servit la examinarea a 40 de copii, dintre care la 15 au fost depistate probleme de auz.

Conform datelor statistice internaţionale, 1 din 1000 de copii se nasc cu deficienţe de auz şi 1 din 1000 de persoane dobândeşte surditatea pe parcursul vieţii.

Fundaţia Orange acordă  atenţie sporită domeniului sănătăţii şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii asistenţei şi deservirii medicale în Republica Moldova, astfel facilitând accesul populaţiei la echipament medical de diagnosticare de ultimă generaţie.