Legea Grantului va soluţiona neînţelegerile între ONG-uri, sectorul privat şi Guvern



Legea Grantului va soluţiona neînţelegerile dintre ONG-uri, sectorul privat şi reprezentanţii guvernului, însă până la implementarea ei trebuie să se facă o evaluare a impactului pe care îl au organizaţiile neguvernamentale asupra societăţii. Aceasta este părerea lui Anatol Bucatca, reprezentant al Agenţiei de Dezvoltare rurală Centru, formulată la cea de-a doua şedinţă a Clubului de presă al Societăţii Civile, transmite Info-Prim Neo 

„Suntem trei comunităţi, ONG-urile, sectorul privat şi reprezentanţii Guvernului şi aruncăm cu pietre fiecare în fiecare. Până la urma, Legea Grantului va soluţiona toate aceste neînţelegeri, dar până la votarea ei sunt de acord cu aprecierile că o foarte mare parte din organizaţiile noastre nu merită să fie numite ONG-uri pentru că apar la o numită etapă, într-o anumită perioada şi doar 20% îşi fac treaba”, a declarat Anatol Bucatca. 

Potrivit lui Anatol Bucatca, până la adoptarea Legii, trebuie să se facă o evaluare a impactului ONG-urilor asupra societăţii, ca să fie clar cum se folosesc banii gestionaţi, cine merită să fie numit ong-ist etc. Acesta a mai menţionat că Legea grantului va permite soluţionarea mai multor lucruri, în condiţiile când aceasta va formula criterii clare de finanţare atât pentru sectorul privat, cel guvernamental, cât şi pentru sectorul asociativ. Legea va stimula filtrarea ONG-urilor care au imaginea negativă, va impune o transparenţă clară pentru procesul de utilizare a mijloacelor financiare. Toate acestea vor face sectorul priivat şi cel public mai receptiv la solicitările de finanţare a proiectelor inaintate de ONG-uri, afirmă Anatol Bucatca. 

În altă ordine de ideii, Galina Şpac, şefă a direcţiei impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat a menţionat că autorităţile statale au elaborat un proiect de lege prin care se propune modificarea esenţială a modalităţii de impozitare şi de acordare a facilităţilor pnetru ONG-uri. 

„Actualmente există prevederi legale care reglementează impozitarea ONG-urilor. Acum am elaborat un proiect prin care am modificat totalmente modalitatea de impozitare a ONG-urilor şi de obţinere a facilităţilor de către acestea, adică am simplificat procedura de obţinere a facilităţilor. Până în prezent facilităţile se acordau prin decizie specială, acum am propus doar să fie depusă o cerere la fisc pentru a obţine facilitatea respectivă”, a declarat Galina Şpac. 

Potrivit reprezentantei fiscului, proiectul propus este publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi a fost adus la cunoştinţă tuturor ONG-urilor. Dacă va fi implementat, acesta va intra în vigoare începând cu anul viitor. 

Legea Grantului presupune finanţări nerambursabile din fondurile publice care sunt alocate pentru diferite activităţi nonprofit de interes general. 

www.info-prim.md