Grupul de iniţiativă „Anul 1812” a devenit mişcare civică



Grupul de iniţiativă „Anul 1812” s-a transformat în mişcare civică, la care au aderat peste 1200 de oameni: istorici, jurnalişti, scriitori şi alte personalităţi publice. La adunarea de constituire a mişcării, sâmbătă, 25 iunie, preşedinte a fost ales vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor, Ion Negrei, transmite Info-Prim Neo.

Consiliul Coordonator al Mişcării civice „Anul 1812” va fi constituit din 20 de membri. Nicolae Dabija, redactor-şef al publicaţiei „Literatura şi arta”, Valeriu Saharneanu, deputat în Parlament, şi Constantin Tănase, directorul cotidianului „Timpul de dimineaţă” au fost votaţi vicepreşedinţi ai noii mişcări.

Ion Negrei a declarat că Mişcarea civică „Anul 1812” îşi propune să organizeze cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la transformarea Basarabiei în gubernie rusească un şir de conferinţe naţionale şi internaţionale. La aceste evenimente vor participa istorici şi oameni de cultură din diferite ţări. De asemenea vor fi publicate o serie de cărţi, broşuri, care să demonstreze adevărul istoric despre anul 1812.

„Problemele cu care se confruntă Republica Moldova la momentul actual au o istorie, au o rădăcină, toate pornesc de la anul 1812. În primul rând este vorba despre fiinţa naţională a statului Republica Moldova, despre criza identitară pe care o atestăm la populaţia din Republica Moldova, despre situaţia relaţiilor interetnice şi despre destinul european al poporului nostru”, a mai spus preşedintele mişcării, Ion Negrei.

„Mişcarea civică vrea să cuprindă întreaga Republica Moldova, să răscolească minţile tuturor cetăţenilor noştri, nemulţumiţi de bilanţul celor 20 de ani”, a declarat doctorul habilitat în istorie, Alexandru Moşanu. Potrivit istoricului, sărăcia şi suferinţele sunt rodul mai multor factori, printre care este şi nivelul scăzut de cultură istorică. „Despre ce fel de cultură istorică putea fi vorba în condiţiile în care românii din partea de răsărit au fost rupţi din trupul ţării, din spaţiul românesc, înstrăinaţi de valorile fundamentale ale unui popor. Ruperea în doua a românilor moldoveni a fost o crimă comisă de Rusia ţaristă”, a subliniat Alexandru Moşanu. Chiar dacă este independentă, Republica Moldova continuă să fie asuprită de Rusia, este convins primul preşedinte al Parlamentului.

Grupul de iniţiativă „Anul 1812” a fost instituit în luna mai a acestui an. 

 

http://www.info-prim.md