Buna guvernare și watchdog comunitar prin acțiuni de advocacy și lobby pentru transparență




Reprezentante a 12 ONG-uri locale participante la Laboratorul de acțiune și participare comunitară s-au întâlnit la 22 iunie, la Chișinău, la sediul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” pentru a împărtăși realizările și istoriile de succes pe care acestea le-au înregistrat pe parcursul desfășurării campaniilor de promovare a Angajamentului pentru transparență și participare, dar și pentru a discuta impedimentele și lecțiile învățate în acest proces.

Pe parcursul a o lună de zile înainte de Alegerile Locale 2011, organizații neguvernamentale din diferite zone ale republicii au organizat o gamă largă de activități, care au reușit să capteze atenția tuturor actorilor comunitari, sensibilizând opinia publică referitor la necesitatea și importanța asigurării bunei guvernări la nivel local, a transparenței și participării cetățenilor la procesul de luare a deciziilor. În localitățile Cahul, Telenești, Râșcani, Gura Galbenei, Satul Nou, Dobrușa, Cușmirca, Olișcani, Chipeșca, Izvoare, Bobeica, Oxentea au fost desfășurate astfel de activități ca: mese rotunde, conferințe, dezbateri publice cu invitația candidaților la funcția de primar și consilier local, acțiuni de informare în cadrul „Săptămânii transparenței”, boxă de idei, „ungheraș al transparenței” în bibliotecă, flashmob-uri. Adițional, Centrul Multifuncțional de Educație, Informare, Cultură din Telenești a editat și un ghid informativ, întitulat „Pe cine alegem să ne guverneze orașul și raionul în următorii 4 ani?”. Iar Asociația Obștească ,,Speranța-Cim” din Gura Galbenei, raionul Cimișlia a organizat scenete de teatru social.

Reprezentantele ONG-urilor participante au confirmat importanța și utilitatea a astfel de activități la ele în comunități, deoarece până în prezent se resimte lipsa de informare a cetățenilor de rând, inclusiv a candidaților la funcțiile eligibile în APL, care, spre exemplu nu cunosc în detalii care ar fi atribuțiile primarului și ale consilierilor locali; nu știu despre existența legilor privind accesul la informație și transparența în procesul decizional, etc.

De asemenea, aceste inițiative democratice au sporit gradul de credibilitate a echipelor de implementare; au contribuit la școlarizarea populației privind drepturile lor; au încurajat participarea și mobilizarea comunitară. A fost salutabilă și participarea a unui număr considerabil de voluntari, în special din partea tinerilor, în realizarea activităților sus-menționate, fapt ce a asigurat acestora un efect multiplicator.

Picture 293 Picture 296 Picture 305 Picture 306 Picture 302 Picture 303 Picture 304 Picture 337 Picture 308 Picture 312 Picture 323 Picture 324 Picture 331 Picture 334 Picture 336 Picture 333

Partea a doua a atelierului de lucru din 22 iunie a fost axată pe elaborarea și implementarea la nivel comunitar a campaniilor de advocacy și lobby pentru asigurarea transparenței și a bunei guvernări. În efortul de watchdog comunitar, acțiunile de pledoarie publică reprezintă un instrument eficient, deoarece  advocacy reprezintă un serviciu pentru comunitate, fiind un proces de implicare a cetățenilor ce fac eforturi de a influența politicile publice și implicit, de a promova schimbările sociale. În același timp, advocacy este un proces de informare și asistare a factorilor de decizie, în condițiile în care numai cu informații bune se pot lua decizii bune.

În baza celor învățate și discutate la sesiunea „Buna guvernare și watchdog comunitar prin acțiuni de advocacy și lobby pentru transparență”, ONG-urile beneficiare vor organiza ulterior în comunitățile lor de origine campanii de advocacy pentru transparență, care vor fi orientate în special pe determinarea aleșilor locali, care au semnat Angajamentul pentru transparență și participare, să respecte cu bună credință și să realizeze în practică obligațiunile și responsabilitățile asumate prin semnarea acestui document.

Activitățile realizate sunt parte componentă a proiectului „Laborator de acțiune și participare comunitară”, implementat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” în cadrul Programului de Granturi pentru Democrație al Ambasadei SUA în Moldova.

 


Posted: 2011-06-24 15:12:49

Initiative Democratice