Partidul Ecologist vrea să facă coaliţie cu Primăria în soluţionarea problemelor de mediu



Filiala Teritorială Chişinău a Partidului Ecologist din Moldova „Alianţa Verde” îşi doreşte crearea unei coaliţii cu reprezentanţii municipalităţii. Preşedintele interimar al organizaţiei, Gheorghe Cebotari, a declarat că această coaliţie urmează să fie axată pe soluţionarea problemelor de mediu, sănătate publică şi protecţia spaţiilor verzi, transmite Info-Prim Neo.

Gheorghe Cebotari afirmă că acum, când campania electorală a trecut, prezenţa intereselor politice ar trebui să fie eliminată, iar administraţia publică locală ar trebui să îşi concentreze eforturile asupra colaborării cu toţi factorii de decizie şi cu societatea civilă.

„În municipiul Chişinău persistă probleme de mediu care se vor acutiza în continuare, dacă nu vor fi întreprinse măsuri urgente. Rămân o serie de probleme care trebuie soluţionate. Poluarea aerului creşte, parcurile şi scuarurile an de an degradează şi nu mai fac faţă unui oraş european, predomină problema construcţiilor neautorizate în spaţiul public. În raza oraşului există focare de poluare excesivă şi gunoişti neautorizate, inclusiv cu elemente radioactive înmormântate în zonele de locuit, iar pe teritoriile suburbiilor există depozite cu chimicale, poluanţi organici”, a menţionat Gheorghe Cebotari la o conferinţă de presă.

Printre propunerile Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Ecologist din Moldova „Alianţa Verde” se înscriu protecţia, conservarea, restaurarea şi valorificarea judicioasă a monumentelor de natură, cultură şi istorie din municipiul Chişinău, dezvoltarea şi implementarea unui plan strategic pentru zona balneară şi de recreare Vadul lui Vodă, pregătirea şi realizarea programului pentru includerea Chişinăului în circuitul turistic internaţional.

Gheorghe Cebotari a spus că îşi doreşte ca, împreună cu municipalitatea, să găsească soluţii pentru construirea platformelor de procesare a gunoaielor menajere şi a uzinelor de reciclare a deşeurilor în baza tehnologiilor ecologice performante, facilitarea conservării energiei de către consumatorii casnici printr-un sistem de retribuire a cheltuielilor efectuate, stimularea construcţiilor de locuinţe şi case de tip vilă din materiale autohtone ecologic curate, cu un potenţial sporit de conservare a energiei.

În campania electorală pentru turul doi de scrutin Partidul Ecologist „Alianţa Verde” (PEAV) a făcut un apel către locuitorii municipiul să susţină candidatura Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă. 

 

http://info-prim.md