Supervizarea în asistenţa socială a copilului



IMG_6213Fundaţia Terre des hommes (Tdh) Moldova (vezi detalii la adresa http://tdh-childprotection.org/projects/moldova/description/ro) în cooperare cu Asociaţia Supervizorilor din România şi a experţilor de la Universitatea de Vest din Timişoara (România) organizează ateliere de instruire cu privire la teoria şi practica supervizării profesionale în asistenţa socială a copilului. 16 participanţii ai primului atelier organizat în luna mai au avut posibilitatea de a discuta şi a îşi examina experienţa de supervizare, inclusiv de a se familiariza cu principiile, tehnicile şi metodele de supervizare în domeniul protecţiei copilului.

Liliana Astrahan, Responsabil Management de caz în cadrul proiectului Reţeaua Socială pentru Protecţia Copilului (RSPC) a Fundaţiei Tdh explică că "mecanizmul de supervizare a fost aprobat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei încă în 2009. A fost un pas important, mai ales că s-a elaborat şi un ghid practic de supervizare profesională în asistenţa socială. Iar Tdh contribuie la consolidarea competenţelor profesionale în domeniul supervizării prin ateliere de formare şi acordarea suportului informaţional în acest proces."

Cei doi experţi din România, Ana Muntean, profesor la Catedra de Asistenţă Socială a Universităţii de Vest din Timişoara şi vice-preşedinte al Asociaţiei de Supervizori din România şi Violeta Stan, lector la Facultatea de Medicină din Timişoara şi cercetător al Centrului de interacţiuni părinţi - copii al Universităţii de Vest din Timisoara au combinat teoria cu exerciţiile practice, astfel încât participanţii să înveţe cum să utilizeze cunoştinţele teoretice în situaţiile practice care sunt extrem de diverse.

Ana Muntean explică că scopul "principal ale atelierilor de formare profesională este promovarea supervizării în asistenţa socială din Republica Moldova. Supervizarea este un serviciu nou creat şi necesită competenţe adecvate pentru a spori calitatea intervenţiilor şi serviciilor pentru copii şi familii. Ea a adăugat că, supervizarea din România - deşi este menţionată în legislaţia secundară - nu este încă aplicată în practică. Este un mare avantaj faptul că în Moldova există oameni numiţi – deşi urmează să fie instruiţi.

IMG_6283În ceea ce priveşte rezultatele primului atelier de formare, profesorul Ana Muntean spune ca a observat o schimbare în oameni: "Multi participanţi au spus că au simţit nevoia de a fi supervizaţi în munca lor, în timp ce unul dintre ei, chiar a simţit nevoia de psihoterapie personală, acceptând ideea că anumite puncte slabe personale stopează practicarea supervizării profesionale adecvate. "

Primul training din mai este urmat de alte doua sesiuni, în iunie şi septembrie, în colaborare nemijlocită cu Asociaţia Supervizorilor din România. Scopul pe termen lung este de a instrui supervizori de succes şi competenţi, care au un respect profund pentru copii şi familii, în acelaşi timp să aibă încredere că lucrurile se pot îmbunătăţi pentru ei, a spus profesorul Muntean.

 

 

 

Andriana Dilan
Communication & Information Officer
Terre des hommes Delegation in Moldova

http://tdh-childprotection.org/ 

Tel: +373 22 24 16 64
fax: +373 22 23 79 68
e-mail: communication-moldova@tdh.moldnet.md