Patronii agricoli din Moldova îşi reînnoiesc angajamentul împotriva muncilor grele şi periculoase ale copilului, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011



Ziua Mondiala Impotriva Muncii CopiluluiPatronii agricoli din Moldova îşi reînnoiesc, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011, angajamentul pentru prevenirea şi combaterea muncilor copilului în agricultură şi revin în regiuni, după o conferinţă naţională organizată la Chişinău, cu mesajul-avertisment al acestei acţiuni: „ATENŢIE: copii în muncile grele şi periculoase. Să eliminăm munca copilului!”.

 Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova a prezentat, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011, marcată la 12 iunie, agenda sa de vară împotriva formelor grave ale muncii copilului, lansată recent la Edineţ, prin activităţi de informare şi sensibilizare cu participarea copiilor şi adulţilor.

Conferinţa Naţională FNPAIA a reunit coordonatori ai echipelor regionale împotriva celor mai grave forme ale muncii copilului, precum şi parteneri ai iniţiativei: Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare; Sergiu Sainciuc, Viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Vasile Mamaliga, Vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor „Agroindsind”, parteneri din societatea civilă.

Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011, Preşedintele FNPAIA, Alexandru Slusari, a menţionat că Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat agenda sa de vară împotriva muncii copilului şi va continua să monitorizeze aplicarea Codului de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului, adoptat de cele 15 asociaţii-membre ale Federaţiei, în decembrie 2007.

În context, documentul recent elaborat şi adoptat de FNPAIA, „Caietul de Politici Agricole”, exprimă poziţia producătorilor agricoli din Moldova vizavi de un asemenea subiect sensibil, precum este munca copilului: „Ne pronunţăm pentru o respectare strictă a prevederilor legale şi a acordurilor internaţionale la care Moldova este parte, privind utilizarea muncii femeilor şi a copiilor”.

Agenda de vară FNPAIA împotriva muncilor grele şi periculoase ale copilului include, de asemenea, o serie de mese rotunde regionale, cu participarea patronilor agricoli, fiind urmate de o săptămână a desenului împotriva muncii copilului, pe care FNPAIA şi partenerii săi din societatea civilă o va organiza în câteva de tabere pentru copii şi adolescenţi.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară promovează, începând cu anul 2005, o iniţiativă de combatere a muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei, realizată cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementată cu susţinerea Guvernului Norvegia.

* * *

Cele mai recente estimări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii relevă că, în lume, 115 milioane de copii sunt implicaţi astăzi în munci grele şi periculoase. În ultimii ani, a crescut cu 20 la sută numărul copiilor implicaţi în munci periculoase şi există riscuri mai mari pentru adolescenţi de a avea accidente de muncă în comparaţie cu adulţii.

Muncile grele, periculoase şi vătămătoare sunt una dintre cele mai grave forme ale muncii copilului, pe care ţările lumii, inclusiv Republica Moldova, s-au angajat să le elimine până în anul

2016.

În Republica Moldova, cel mai recent studiu privind copiii şi vârstnicii lăsaţi fără îngrijirea membrilor de familie plecaţi la muncă peste hotare constată că exploatarea prin muncă este una dintre problemele serioase cu care se confruntă copiii rămaşi singuri acasă. 

 

FNPAIA

bd. Ştefan cel Mare 162, b. 1309-1310 Chişinău

MD 2004, Republica Moldova

Tel.: 21.00.85

Fax: 22.82.87 

Web: http://www.fnpaia.org