Agricultorii din Moldova au lansat, la Edineţ, agenda de vară împotriva muncii copilului



FNPAIA la EdinetAgricultorii din Moldova au lansat, la Edineţ, agenda de vară împotriva muncii copilului, ce include mai multe acţiuni cu genericul „Locul copilului este şcoala, iar munca lui e cartea”.

 Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) a organizat la Edineţ, cu participarea copiilor, o acţiune de informare şi sensibilizare împotriva celor mai grave forme ale muncii copilului, anunţând calendarul activităţilor sale de vară, axate pe prevenirea şi combaterea muncilor grele şi periculoase ale copilului.

 „Am ales să inaugurăm această agendă împotriva muncii copilului la Edineţ, pentru că aici activează una dintre cele mai solide dintre asociaţiile noastre regionale – „Edinagronord”, care activează de peste 10 ani şi reuneşte producători din Briceni, Donduşeni, Edineţ, şi Ocniţa”, a afirmat Alexandru Slusari, Preşedintele Federaţiei Patronatului din Agricultură.

 „Sfârşitul anului şcolar şi începutul vacanţei de vară este tocmai momentul potrivit pentru a reînnoi mesajul nostru pe care îl adresăm agricultorilor, dar şi tuturor adulţilor, că munca copilului e cartea. Un copil poate să ajungă un om productiv la maturitate dacă învaţă şi dacă sănătatea lui nu este ameninţată din cauza muncilor grele, periculoase şi vătămătoare”, a spus Preşedintele FNPAIA.

 De cinci ani FNPAIA realizează în Moldova activităţi de informare şi pledoarie împotriva muncii copilului, beneficiind de sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi al Guvernului Norvegiei.

 Agenda de vară 2011 împotriva muncii copilului, anunţată de agricultorii din Moldova, include, împreună cu acţiunea de la Edineţ, realizată în parteneriat cu sindicatele de ramură, de asemenea, organizarea la 10 iunie, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului, a Conferinţei Naţionale consacrată combaterii muncilor grele şi periculoase ale copilului în agricultură.

 O serie de mese rotunde regionale, cu participarea patronilor agricoli, se vor desfăşura la fel în contextul agendei de vară, fiind urmate de o săptămână a desenului împotriva muncii copilului, pe care FNPAIA şi partenerii săi din societatea civilă le va organiza în câteva de tabere pentru copii şi adolescenţi.

 

 

FNPAIA

bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău

MD 2004, Republica Moldova

Tel.: 21.00.85; Fax: 22.82.87

Web: http://www.fnpaia.org