„Prin Informare spre Toleranță” – o încercare de a scoate vieți omenești din umbra datelor statistic



P5152166Înțelegînd că, deseori, HIV și SIDA sînt abordate prin prisma cifrelor ce constituie datele statistice deloc îmbucurătoare, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți (TDV) a hotărît să scoată în evidență aspectul uman al acestei teme. Or, în spatele fiecărei cifre raportate stă o soartă, o viață, o istorie reală. Iată de ce, Ziua comemorării persoanelor decedate de SIDA este privită de membrii Asociației drept oportunitate de a vorbi despre non-discriminare, toleranță și solidaritate.

Campania „Prin informare spre Toleranță” a fost lansată la Bălți pe data de 3 mai, cînd voluntarii Asociației au început șirul de întîlniri informative în instituțiile de învățămînt din municipiu. Astfel, 16 întîlniri de acest gen au fost organizate, cuprinzind, în total, 315 tineri.

Pentru o implicare activă a elevilor și studenților din Bălți, au fost inițiate două concursuri:
- Concurs de desene „Mesaj de solidaritate”, unde s-au implicat 46 de discipoli ai Casei de Creație. Cele 15 desene selectate de juriu, au trecut în runda a doua – unde au fost apreciate de 370 de trecători (pentru locul unu au votat 71 trecători);
- Concurs de spoturi sociale cu genericul „Sînt Tînăr, Informat și… Tolerant”, în care s-au înscris Colegiile și Școlile Polivalente din Bălți. Juriul a selectat din cele 7 propuneri, 3 dintre care au fost premiate. Spotul care a luat cele mai multe voturi aparține echipei de la Colegiul Industruie Ușoare și va fi, ulterior, amplasat pe un stand publicitar din municipiu.

Pentru a dezvolta atitudinea tolerantă a populației generale față de persoanele care trăiesc cu HIV, a fost deschisă Biblioteca Vie. Acest concept nu este nou pentru mun. Bălți. O activitate similară a fost organizată și anul trecut. Spre deosebire de cărțile care se prăfuiesc pe rafturi, așteptînd solitar un eventual cititor, „cărțile” din Biblioteca Vie au venit, și de această dată, în fața cititorilor cu istorii personalizate, istorii pe care le-au trăit sau încă le mai trăiesc la moment. Așa sau altfel, titlurile prezente în registru aveau tangențe cu tematica zilei. Cei interesați alegeau o „carte”, și, după înregistrarea în lista cititorilor, o „închiriau” pentru maxim 30 minute pentru a o „lectura”. Două aspecte se cer a fi remarcate: CĂRȚILE sînt FIINȚE UMANE și intră într-un dialog direct cu cititorul.

Anul acesta lista cititorilor a cuprins 53 de persoane, cu vîrsta între 16-67 ani, ceea ce constiruie cu 33 de persoane mai mult decît anul trecut. Cele mai solicitate cărți s-au dovedit a fi: Viaţa Pozitivă (istoria unei mame a cărei fecior este HIV pozitiv), La fel ca toți ceilalți (istoria unui tînăr care încearcă sa explice cititorului ca orice om are nevoie de partea lui de fericire), Аdunat din cioburi (istoria unui fost consumator de droguri). Fiecare din aceste „cărți” a comunicat cu cîte 8 cititori. În total spre atenția cititorilor au fost propuse 10 „cărți”.

Paralel Bibliotecii, tinerii voluntari ai Asociației au încercat să testeze cunoștințele orășenilor vizavi de metodele de protecție și căile de infectare cu HIV. Cei peste 130 trecători care au intrat în vizorul voluntarilor, au primit diplome de bună cunoaștere a temei.

Evident Ziua Comemorării persoanelor decedate de SIDA nu putea trece fără distribuirea materialelor informative, aprinderea lumînărilor, organizarea panglicii roșii și lansarea baloanelor albe spre cer în amintirea celor plecați, dar și în atenția celor care rămîn să trăiască în ignoranță și intoleranță, încercînd să nu vadă o problemă, dacă acesta nu i se adresează direct.

Șirul de evenimente sociale consacrate marcării Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost organizat de Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți cu suportul Direcției Tineret Învățămînt și Sport, Secția Sănătate și Secția Cultură, Pimaria mun. Bălți, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ATIS, Asociaţiei de binefacere „Viaţa Nouă”, cu susținerea financiară a Fundației SIDA Est-Vest din resursele GFATM.

Articol adaugat de: Luminita Radu