Partidele doar mimează promovarea femeilor la alegerile locale, ONG



Partidele politice doar mimează promovarea femeilor la alegerile locale şi este mare posibilitatea ca în acest an prezenţa femeilor în Consiliul municipal Chişinău să fie mult mai mică decât până acum. De această părere este preşedintele Fundaţiei „Agapedia”, preşedintele Clubului Politic al Femeilor „50/50”, Catinca Mardarovici, citată de Info-Prim Neo. 

Potrivit Catincăi Mardarovici, deşi încă nu toate partidele şi-au prezentat lista candidaţilor la funcţiile de consilier, deocamdată prezenţa femeilor este redusă. Mai mult, femeile sunt în continuare plasate la capătul listei. 

Pe de altă parte, notează Catinca Mardarovici, nici femeile nu se luptă pentru a ocupa un loc de frunte pe aceste liste. „Femeile ar trebuie să fie mai insistente, mai dârze şi mai luptătoare pentru ca practica de promovare a femeilor în politică să se instaureze şi în Republica Moldova”, a subliniat preşedintele Clubului Politic al Femeilor „50/50”. 

Deocamdată, cel mai mult pe segmentul politică gender s-a evidenţiat Partidul Democrat, care a plasat două femei pe lista primilor cinci candidaţi la Consiliul municipal Chişinău. Celelalte partide au printre primii 5 candidaţi cel mult o femeie. 

Catinca Mardarovici a declarat că în acest an au demarat numeroase proiecte de instruire şi promovare a femeilor în politică, însă acest lucru nu s-a făcut simţit. 

Proiectul privind impunerea respectării cotei minime de 30% femei pe listele de candidaţi ale partidelor la toate tipurile de scrutine a fost avizat pe 19 ianuarie de către Guvern şi urmează să fie promovat şi de către Parlament.

 

sursa: www.info-prim.md