Saptamina Transparentei la Final



Incepind cu 18 aprilie in or. Cahul au fost organizate mai multe activitati informative pentru cetatenii orasului in cadrul Saptaminii Transparentei.

Activitatile au contribuit la  sensibiliazarea cetatenilor ca fiecare sa aiba atitudine civica, sa manifeste activism si sa se implice in procesul decizional.

Un eveniment de amploare, s-a organizat miercuri, 20 aprilie in centrul orasului – Campanie informativa pentru cetateni. In cadrul activitatii, au participat dnul Avram Micinschi, viceprimarul orasului Cahul, dnul Nicolae Dandis, consilier orasensc, reprezentanti ai mass-media locale.

Dnul Micinschi s-a exprimat despre importanta activitatii si a incurajat cetatenii sa fie mai activi si sa participe la nivel comunitar. Astfel s-a creeat un dialog direct intre cetateni si reprezentanti ai administratiei publice locale. Cetatenii interesati au aflat raspunsuri cum sa se implice la nivel local, care sunt obligatiile primariei in consultarea cetatenilor, cum pot accesa informatia necesara, modalitatile de solicitare.

In cadrul acestei activitati au fost distribuite cetatenilor Ghidul Cetateanului Activ, in care erau incluse raspunsuri utile, necesare pentru participare civica si implicare activa ca  cetatean al orasului.

In cadrul Clubului de discutii cu genericul '' Ai dreptul sa stii'', participantii au aflat proceduri, modalitati si forme de accesare a informatii, s-au accentuat regulile principale ale accesului la informatie.

Concursul de eseuri a adunat 30 de lucrari, realizate de tineri, in cadrul carora au raspuns la intrebarea ce inseamna « O buna guvernare in viziunea mea ». Astfel unul din participanti s-a exprimat : ''O buna guvernare in viziunea mea, reprezinta o guvernare din partea demnitarilor de stat cu parteneriatul si implicarea activa a cetatenilor in solutionarea problemelor  comune.''

Cu siguranta, informatia diseminata in cadrul acestei saptamini este utila cetatenilor si va contribui semnificativ la realizarea dreptului la informatie, a libertatii de exprimare si a transparentei in procesul decizional.

Saptamina Transarentei s-a desfasurat in cadrul proiectului “ONG-urile promoveaza buna guvernare” implementat de Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare”, coordonata la nivel local de AO Perspectiva.

Organizarea acestui eveniment a fost posibilă datorită suportului generos al poporului american prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Dezvoltării Societăţii Civile din Moldova implementat de AED.

Ivancioglo Victoria,

www.aoperspectiva.wordpress.com