Tinerii te cheamă: Hai în gaşca Voluntarilor!



  În fiecare an, aproximativ 100 de tineri cu nevoi speciale au posibilitatea să frecventeze, timp de o lună, Centrul de orientare vocaţională din Vadul lui Vodă, unde sunt instruiţi în domeniul profesiei. Cei care îi învaţă şi îi ajută pe tineri să devină independenţi fac muncă de voluntariat. Activitatea Centrului a fost prezentată în contextul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, care se desfăşoară în perioada 9-18 aprilie, cu genericul „Hai în gaşca Voluntarilor!”, transmite Info-Prim Neo. 

Coordonatorul pentru relaţii cu publicul al Asociaţiei „Motivaţie”, Mariana Matfei, a declarat că la Centrul de Orientare Vocaţională din Vadul lui Vodă tinerii învaţă meseria de bucătar, secretar, cusătoreasă, operator şi altele. Beneficiarii sunt găzduiţi timp de 26 de zile, după care pleacă să-şi găsească un loc de muncă sau să studieze la şcoli profesionale. 

„Noi am putea să mai facem şi altfel de stagii, dar nu avem surse financiare pentru alimentare şi pentru serviciile comunale. Suntem în căutare de proiecte, dar este mai greu de dobândit. Am mai avea nevoie de o maşină de spălat, frigider, veselă şi altele”, a spus Marina Matfei. 

Unul dintre voluntarii Centrului, Cornel Baran, a declarat că a ajuns aici acum 4 ani, mai întâi în calitate de beneficiar, iar apoi instructor de sport pentru alţi tineri cu nevoi speciale. 

Coordonatorul Programului reabilitare al Asociaţiei „Motivaţie”, Ludmila Iachim, este voluntar de 6 ani. Ea a spus că la Centrul din Vadul lui Vodă tinerii vin cu speranţa de a obţine cunoştinţe şi abilităţi care să le permită să se descurce pe cont propriu. „Aici avem ocazia să le deschidem drumul în viaţă”, a spus coordonatorul de la Asociaţia „Motivaţie”. 

Preşedintele Asociaţiei „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, Antoniţa Fonari a declarat că prin aceste activităţi se încearcă a promova voluntariatul, se face recrutare de voluntari, se implică tinerii în activităţi de voluntariat. Pe parcursul acestei săptămâni, până pe 18 aprilie, vor fi desfăşurate activităţi publice pentru voluntariat pentru a arăta societăţii cum se poate implica într-o activitate de acest fel.

 

Sursa: www.info-prim.md