Şcoala -internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii are laborator modern de computere



Şcoala -internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Hânceşti are un laborator modern de computere

 

La 9 februarie 2011, Fundaţia “Orange Moldova” şi Centrul de Informaţii Universitare au inaugurat un nou laborator de computere în incinta Şcolii -internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Hânceşti.

Laboratorul de computere este al şaptelea lansat în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiilor informaţionale în instituţiile speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale”, implementat de Fundaţia “Orange Moldova” şi Centrul de Informaţii Universitare, cu susţinerea Ministerului Educaţiei şi Guvernului Republicii Moldova.
Scopul proiectului este de a asigura copiilor, în special celor cu dizabilităţi, un nivel înalt de educaţie prin facilitarea accesului acestora la tehnologiile informaţionale noi.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: “Şcolile beneficiare ale proiectului au fost selectate împreună cu Ministerul Educaţiei. Instituţia identifică o sală pe care împreună şi cu suportul financiar al Fundaţiei Orange o renovăm, o mobilăm şi o dotăm cu echipament tehnic modern. În dotarea laboratoarelor respectăm standardele programului SALT, care presupune instalarea a minim 11 computere în sală.”

Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului RM: „”Sunt bucuroasă că prin intermediul acestui proiect copiii defavorizaţi vor avea posibilitatea să utilizeze computerele, ceea ce va contribui la dezvoltarea lor şi la îmbunătăţirea procesului de învăţământ. Aş dori ca toţi copiii Moldovei să aibă posibilitatea să înveţe în clase dotate cu computere. Deschiderea unor asemenea laboratoare facilitează implementarea programului E-Governance.”

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, Membru al Consiliului Fundaţiei Orange: “Ne propunem să contribuim la asigurarea unui nivel înalt al educaţiei în Republica Moldova prin asigurarea accesului la noile tehnologii pentru copiil defavorizaţi din regiuni. De aceea, suntem bucuroşi să lansăm acest laborator de computere la Hînceşti. Facilitarea comunicării şi accesului la informaţii sunt priorităţi ale strategiei de responsabilitate social-corporativă a companiei Orange Moldova şi a Grupului France Telecom.”

În 2011, în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiilor informaţionale în instituţiile speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale” va mai fi inaugurat un laborator de computere în Şcoala - internat specială pentru copii orbi şi slab văzători din Bălţi.
Proiectul a fost iniţiat în 2008. Până acum au fost create laboratoare de computere în 6 instituţii speciale pentru copii:

  • Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul;
  • Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din s. Hârbovăţ, raionul Călăraşi;
  • Şcoala-internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni;
  • Şcoala specială pentru copii hipoacuzici din Chişinău;
  • Liceul tehnologic pentru copii cu vederea slabă din Chişinău;
  • Şcoala republicană medie fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici din Chişinău.

De posibilităţile oferite de laboratoarele de computere create cu suportul logistic şi financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova beneficiază în jur de 1300 de copii.

sursa: www.orange.md