În fruntea MAI ar putea veni o persoană civilă



altLa conducerea Ministerului Afacerilor Interne ar putea fi desemnată o persoană civilă. Despre acesta s-a discutat, joi, la şedinţa reprezentanţilor societăţii civile cu premierul desemnat, Vlad Filat. Directorul Centru de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat pentru Info-Prim Neo după şedinţă că premierul a avut o poziţie tranşantă despre reformarea sectorului securităţii. 

„Premierul desemnat a spus că personal s-a angajat pentru modificări şi reforme în domeniel securităţii şi că speră fgrte mult că va putea fi adusă o persoană civilă în fruntea acestui minister, o persoană cu viziuni reformatoare”, a menţionat Sergiu Ostaf. 

Directorul CReDO a subliniat că este importantă viziunea reformării sectorului de securitate. În fruntea Ministerului de Interne trebuie să se afle o persoană care gândeşte liber şi poate genera soluţii, un manager cu cunoştinţe profunde în domenie. 

„Dacă se va realiza în practică sau nu acestă viziune, dacă va exista sau nu o finalitate, nu este clar, dar acestea au fost cuvintele premierului şi ele au fost agreate şi de către reprezentanţii societăţii civile”, a spus Sergiu Ostaf. 

Premierul s-a referit şi la activitatea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, spunând că această instituţie, creată pentru combaterea corupţiei, se dovedeşte că serveşte altor interese. La şedinţă s-a vorbit că în cadrul CCCEC va fi eliminată partea de responsabilitate sau competenţa funcţională ce se referă la verificarea şi controlul agenţilor economici. 

De asemenea, potrivit directorului CreDO, la şedinţă s-a vorbit şi despre importanţa eficientizării sectorului din medicină şi utilizării eficiente a resurselor financiare şi gestionarea administrativă. S-a vorbit despre importanţa atragerii fondurilor externe şi asistenţei tehnice externe pentru reformele necesare. 

Premierul desemnat a recunoscut că sugestiile reprezentanţilor societăţii civile nu s-au regăsit în programul de guvernare elaborat anterior, pentru că nu a existat un consens în cadrul Alianţei referitor la aceste schimbări. Vlad Filat a mai vorbit despre capacitatea insuficientă a Guvernului de a analiza situaţia şi a genera soluţii potrivite şi a solicitat contribuţia societăţii civile, care să ofere analize, dar şi soluţii eficiente. 

Propunerile în scris ale societăţii civile vor fi sistematizate până la 10 ianuarie. Şedinţa cu reprezentanţii societăţii civile a durat în jur de două ore.

 

http://www.info-prim.md