”Acces umanitar bazat pe principii umanitare” - Ateliere de formare organizate de Consiliul Norvegian pentru Refugiați



Context 

De la începutul conflictului în Ucraina, statele vecine, Republica Moldova și România, au devenit primele puncte de contact pentru persoanele strămutate din Ucraina în căutare de refugiu. Încă din primele zile ale conflictului, autoritățile naționale și locale, ONG-urile și voluntarii au oferit asistență și informații vitale pentru a-i sprijini pe aceștia pe tot parcursul lor spre spații de siguranță. Totuși, până în prezent, nevoile persoanelor afectate de conflictul în curs de desfășurare rămân ridicate, în condițiile accesului neuniform la ajutor și servicii.  

Despre noi 

Ca răspuns la strămutarea pe scară largă a refugiaților forțați să fugă din Ucraina, Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) implementează operațiuni umanitare pentru persoanele care sosesc în Moldova și România. Răspunsul NRC se concentrează pe o abordare integrată care combină domeniile noastre sectoriale de expertiză – educație, protecție, strămutări urbane și în afara taberelor (UDOC), asistență juridică (ICLA) și adăpost – lucrând în mare măsură cu parteneri locali. 

Despre atelierul de formare 

Accesul umanitar este definit ca fiind capacitatea actorilor umanitari de a ajunge la populațiile afectate de criză, precum și capacitatea populațiilor afectate de a avea acces la asistență și servicii umanitare. În consecință, accesul bazat pe principiile umanitare este o condiție prealabilă fundamentală pentru o acțiune umanitară eficientă.  

Pentru a spori capacitatea actorilor de intervenție din prima linie în criza refugiaților din Ucraina de a continua să ofere asistență refugiaților și familiilor gazdă în conformitate cu PRINCIPIILE UMANITAREConsiliul Norvegian pentru Refugiați organizează o serie de ateliere de formare care au ca scop sprijinirea autorităților, ONG-urilor, OSC-urilor și a voluntarilor din Moldova pentru a: 

  • Înțelege principiile umanitare; 
  • Utiliza principiile umanitare ca instrument de luare a deciziilor și genera recomandări operaționale;  
  • Identifica provocările și a trasa linii roșii în ceea ce privește operațiunile implementate. 

Cui ne adresăm? 

Atelierele de formare sunt deschise atât personalului, cât și voluntarilor ONG-urilor, OSC-urilor, precum și reprezentanților autorităților, implicate în sprijinirea refugiaților și comunităților gazdă, afectate de criza din Ucraina. Fiecare sesiune de formare va fi deschisă pentru un număr maxim de 25 de participanți. 

Când? 

1) 28 Noiembrie 2022, în limba română  

2) 29 Noiembrie 2022, în limba română  

Evenimentele vor avea loc între orele 9:30 și 17:00, cu pauze de cafea și prânz asigurate de organizator.   

Unde?   

Chișinău (locația va fi anunțată prin email, participanților selectați)    

Cum te înregistrezi? 

Doritorii de a participa la unul din atelierele de formare sunt invitați să se înregistreze AICI (https://forms.gle/59nxNiF958anuxqL8). 

Persoana de contact 
Tatiana Bogaci, Access Coordinator NRC Moldova: tatiana.bogaci@nrc.no / +373 76030040 

Articol adaugat de: Tania Bogaci