Vrei să devii supervizor? Aplică la cursul de formare profesională de supervizare

 

VREI SĂ DEVII SUPERVIZOR?

Aplică la cursul de formare profesională de supervizare

 

Centrul pentru dezvoltarea sănătății mintale, împreună cu Institutul pentru Supervizare din Republica Cehă ( ČIS ) și Asociația Europeană pentru Supervizare și Coaching EASC), organizează pentru specialiștii din Republica Moldova cursuri de formare în supervizare. Acestea vor avea loc în perioada 7/ 2022 - 12/2024.

Cursurile de formare sunt axate pe dezvoltarea cunoștințelor, competennțelor în supervizare printr-o abordara democratică și integrativ-umanistă.

Cursul de formare este focalizat pe conceptul de bază în supervizare ca proces de dezvoltare și profesionalizare a angajaților, în principal în domeniul profesiilor de asistență psiho-socială, unde scopul este beneficiul clienților. Instrumentul principal este crearea unui spațiu sigur în care participanții la supervizare să reflecte asupra practicii lor profesionale.

Training-ul se concentrează pe abilități generale de supervizare, precum și abilități specifice în domeniu, supervizare individuală, de grup, echipă și supervizare managerială.

În conceptul său teoretic, instruirea integrează teorii și practici relevante ale diferitelor direcții psihoterapeutice, teorii și modele moderne de învățare, teorii ale sistemelor și teorii ale funcției de organizare, teorii ale grupurilor sociale și managementul acestora.

La nivel practic, instruirea se concentrează pe aplicarea modelelor teoretice în practică, abilitățile de contractare, conducerea procesului de supervizare, crearea unei relații de muncă a adulților cu participanții la supervizare, recunoașterea și abordarea corectă a eticii, conștientizarea punctelor forte și a punctelor slabe în rolul de supervizor.

La sfârșitul cursului de formare, participanții vor pregăti un raport cu un cuprins de circa 20-30 de pagini despre cunoștințele acumulate și practica de profeionalizare.

Cursul de formare va culmina cu un examen. Participanții la cursul de formare vor fi certificați de supervizor garantat de ČIS și ESAC.

Participanții la cursul de formare vor fi implicați inclusiv în aplicarea cunoștințelor și competențelor acumulate în domeniul supervizării în Moldova, precum și vor fi implicați în activități internaționale la nivel european.

 

Pentru înregistrare la cursil de formare în domeniul supervizării (ro/eng), transmite până la 15 iulie 2022 la adresa electronică: kratochvilova@cmhcd.cz:

 • CV-ul actualizate
 • O scrisoare de motivație/intenție, unde să precizați motivația/intenția de participare la curs și modul în care cunoștințele obținute vor fi utilizate ca supervizor autorizat.

Selecția candidaților la cursul de formare:

Procedura de selecție se va desfășura în regim online, pe data de 29 iulie, în prezența a doi formatori în supervizare din cadrul Institutului Ceh de Supervizare (traducere română engleză-română).

Criterii de selecție la cursul de formare în supervizare:

 1. Candidatul va deține o diplomă de licență în științe umaniste,
 2. Candidatul prezintă dovadă a 300 de ore de educație (cursuri de formare pe termen lung/scurt în domeniul științelor umaniste, asistență socială, servicii etc., sau diplomă de master),
 3. Candidatul prezintă dovada a 10 ore de mentorat sau supervizare profesională.

Engleza este binevenită

 

Plan de formare pentru 2022:

1.Prima instruire cu prezență fizică va avea loc în mun. Chișinău va avea loc în perioada 19-21.8.2022

2. A doua instruire va avea loc in regim online 21- 23.10. 2022

2.A treia instruire cu prezență fizică va avea loc  în mun. Chișinău 2–4.12. 2022

3. Mentorat de grup o zi în decembrie 2022

 

Plata instruirii:

Această instruire se desfășoară în cadrul proiectului „Through capacity strengthening to lasting changes in system of social care in Moldova”, susținut de cooperarea pentru dezvoltare a Republicii Cehe.

Participanții plătesc doar o taxă de organizare de 100 de euro/an.

Conținut de formare:

Trainingul include 650 de ore împărțite în domenii:

 1. 160 de ore de ore de formare împărțite în 8 sesiuni (o sesiune include 20 de ore – 1 oră de formare este de 45 de minute). Jumătate dintre sesiunile de instruire vor fi organizate cu prezență fizică și jumătate în regim online (2022 – 3 sesiuni de formare în august, octombrie, decembrie 2023 – 3 sesiuni, în martie, iunie, septembrie; 2024 – 2 traininguri, februarie, mai)
 2. Desfășurarea activității de supervizare
 3. Mentorat de grup în perioada desfășurării supervizării de sinestătător
 4. Mentorat individul
 5. Lucrul în grup a cîte două persoane
 6. Studiul literaturii și autoeducația
 7. Prestarea supervizării (în profesiile de suport, ideal cu specialiștii implicați în domeniul dezinstituționalizării și serviciilor de sănătate și sociale în Moldova).
 8. Participarea la alte activități (cursuri, seminarii, conferințe, proiecte, ateliere EASC) legate de supervizare

 

Formarea este sub auspiciile:

  EASC - Asociația Europeană pentru Supervizare și Coaching ( Bine ați venit la Asociația Europeană pentru Supervizare și Coaching - EASC - Asociația Europeană pentru Supervizare și Coaching (easc-online.eu) )

- Fondată în 1994 în Hanovra, inițial doar pentru supraveghere. Din 2010 și pentru coaching. Are o sferă regională (întregul teritoriu al Europei). Are sute de membri individuali și peste 20 de institute de învățământ. Este organizat pe grupuri „regionale”, nu pe țară.

- Scopul său este de a dezvolta calitatea în supervizare și coaching în conceptul de concept integrativ-umanist (auto-dezvoltare) (https://www.easc-online.eu/en/about-us/)

ČIS- Institutul Ceh de Supervizare ( Supervize )

- Face parte din EASC. A fost înființat în 2001. Este un grup regional EAS cu peste 200 de membri în Republica Cehă. Are un institut de învățământ cu o echipă didactică de aproximativ 15 membri. În prezent, organizează programe educaționale pentru peste 50 de participanți.

Articol adaugat de: Galina Parşcicova