Lansarea concursului de granturi în Regiunile de Dezvoltare Sud



cofin ro
Asociația Publică Centrul European „Pro-Europa” din Comrat a devenit partener regional al proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, care are ca scop sprijinirea societății civile, inclusiv a organizațiilor locale, precum și încurajarea cooperării dintre stat și cetățeni în prevenirea și lupta împotriva corupției. De asemenea, partenerul regional a proiectului este Asociația Publică Institutul de Dezvoltare Economică Regională
“REDI”.

Durata proiectului: iulie 2022 - decembrie 2023. Bugetul proiectului: 499 981 EUR. Dintre acestea, 350.000 EUR este bugetul Programului de Granturi Locale (PGL).

Proiectul se realizează cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și se implementează de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ).

Obiectivul principal al proiectului: Creșterea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunile de Dezvoltare Sud și UTA Găgăuzia.

Rezultatele planificate ale proiectului:

  • Cooperare între 50 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile (OSC-urilor), administrației publice locale (APL): vor participa cel puțin 30 de reprezentanți ai APL (8 APL din Regiunea Sud, reprezentanți ai Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia și 3 raioane ale UTA Găgăuzia), 8 reprezentanți ai mass-media în sesiuni de informare, mese rotunde și discuții comune;
  • Cel puțin 16 OSC-uri locale vor primi granturi pentru implementarea proiectelor anticorupție;
  • Cel puțin 16 OSC-uri și 42 de reprezentanți ai ONG-urilor își vor îmbunătăți abilitățile și cunoștințele în prevenirea și combaterea corupției prin participarea la traininguri;
  • Cel puțin 60 de reprezentanți ai comunității de experți și profesioniști își vor împărtăși experiența în prevenirea și lupta împotriva corupției în cadrul conferințelor;
  • Сel puțin 5 000 de locuitori ai Regiunii de Sud a Moldovei vor fi informați despre metodele anticorupție prin materiale și publicații elaborate în cadrul proiectului.

În cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, „Pro-Europa” împreună cu „REDI” în Regiunea de Dezvoltare Sud implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”, în cadrul căruia se lansează concursul pentru Programul de Granturi Locale.

Obiective:

Creșterea capacității OSC-urilor regionale și locale în domeniul prevenirii și combaterii corupției prin acordarea de sprijin financiar și instituțional organizațiilor locale ale societății civile: informarea, selectarea și finanțarea OSC-urilor din Regiunea de Sud și UTA Găgăuzia prin acordarea:

  • granturilor mici – până la 10 000 EUR (durata de până la 6 luni),
  • granturi medii – până la 25 000 EUR (durata de până la 10 luni),
  • granturi mari – 30 000 EUR (durata de până la 12 luni).

OSC-urile cu mai puțin de un an de experiență de la înființare pot aplica doar pentru granturi mici.

Posibile subiecte:

  • Granturi mici – până la 10.000 de EUR

- Informarea cetățenilor despre fenomenul corupției și prevenirea corupției.

- Creșterea nivelului de activitate a cetățenilor în aplicarea instrumentelor și mecanismelor de combatere a corupției.

- Creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele corupției și metodele de prevenire și combatere a corupției.

  • Granturi medii – până la 25.000 de EUR

- Crearea grupurilor de inițiativă, inclusiv în rândul tinerilor, pentru a participa la luarea deciziilor și a controla achizițiile făcute de APL.

- Aplicarea unor metode inovatoare de formare a tinerilor în vederea formării toleranței zero față de corupție.

  • Granturi mari – până la 30.000 de EUR

- Realizarea studiilor regionale/locale în vederea elaborării recomandărilor pentru prevenirea și combaterea corupției.

- Сooperarea cu mass media locală pentru sensibilizarea cetățenilor cu privire la raportarea cazurilor de copuție.

- Campanii de informare pentru crearea și dezvoltarea intoleranței în societatea civilă la faptele de corupție.

Toate activitățile din cadrul proiectului trebuie să se desfășoare în una sau mai multe localități din Regiunile de Dezvoltare Sud (raioanele Cimișlia, Taraclia, Basarabeasca, Cahul, Leova, Ștefan-Vodă, Cantemir, Căușeni) și UTA Găgăuzia (raioanele Comrat, Ceadir-Lunga și Vulcănești).

Propunerile de proiecte ar trebui să consolideze măsurile de prevenire eficientă a riscului de corupție în trei sectoare cu risc ridicat: sănătate, educație, agricultură/siguranța alimentelor pe baza rezultatelor planurilor de acțiune sectoriale, prin urmare sunt încurajate parteneriatele cu organizațiile/asociațiile care reprezintă aceste sectoare.

Urmați linkul pentru a vă familiariza cu Ghidul solicitantului în cadrul proiectului:

https://docs.google.com/document/d/1WpFESA8XIPlFrzP9ZGu12HPx0CHZ7RCP/edit?usp=sharing&ouid=103661051847296479665&rtpof=true&sd=true

Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este – 19 octombrie 2022, ora 20:00. Dosarele primite după termenul limită nu vor fi luate în considerare.

Întrebările despre acest concurs pot fi trimise la (s.caledji@proeuropa.md, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat), având ca subiect „Întrebare despre Program de Granturi Locale”, până pe 16 octombrie 2022.

Vă recomandăm să vizitați din când în când site-ul și paginile proiectului în rețelele de socializare. Toate informațiile despre finalizarea procedurii de depunere a dosarelor vor fi publicate și actualizate periodic.

Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii al proiectului în Regiunea de Dezvoltare Sud sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.
logo rom we

Articol adaugat de: NGO