Ediția a VII-a a Conferinței Vitivinicole: Recolta strugurilor 2023, particularități și valorificareEdiția a VII-a a Conferinței Vitivinicole: Recolta strugurilor 2023, particularități și valorificare

Condițiile climaterice ale anului vitivinicol 2022-2023 au fost favorabile pentru dezvoltarea viței de vie. Însă, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din luna august ar putea afecta calitatea și cantitatea strugurilor. Datele au fost prezentate la cea de-a VII-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2023”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV: „Acest eveniment este o platformă dedicată vinificatorilor, viticultorilor și altor membri ai sectorului, dar și un prilej de a face schimb de informații valoroase care să ne ajute să găsim cele mai bune soluții la provocările care apar, inclusiv strategii de atenuare a riscurilor de secetă. Pentru anul vitivinicol 2023, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6-14 tone/ hectar și estimativ, vor fi procesate 260 mii tone de struguri. Este îmbucurător faptul că în primele 7 luni ale acestui an a fost înregistrată o creștere semnificativă de 40% în valoare și 31% în volum la exporturi față de aceeași perioadă a anului 2022 și constituie 70,9 milioane litri vin sau 105,6 milioane dolari SUA”.

„În ultimii 10 ani, sectorul vitivinicol din Republica Moldova a făcut, la propriu, o revoluție, ajungând la cel mai înalt nivel de dezvoltare. Acum, urmează să continuăm toate aceste procese. Direcțiile principale de acțiune sunt: consolidarea relațiilor între viticultori și vinificatori, sporirea productivității și calității strugurilor, stimularea activităților de promovare și marketing. Acest lucru este imperativ pentru că suntem într-o concurență acerbă la nivel regional și global cu toate țările care produc vinuri”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul conferinței.

Revenit după aproape zece ani în Moldova, Jeff BRYAN, Director al Misiunii USAID în Republica Moldova a remarcat transformarea prin care a trecut industria vitivinicolă: „Acest eveniment este o oportunitate pentru a reitera angajamentul puternic al USAID de a sprijini sectorul vitivinicol în Moldova. Trecerea de la exportul în vrac spre Rusia la exportul vinului îmbuteliat de înaltă calitate către noi piețe este remarcabilă. Sunt impresionat de eforturile industriei de a fi în pas cu tendințele globale, adoptând inițiative precum wine and tech, durabilitate, implementarea strategiilor inovatoare de marketing și promovare. USAID va continua să coopereze cu toate părțile interesate, pentru a consolida ONVV în calitate de parteneriat public privat, accentuând rolul esențial al Consiliului Coordonator în monitorizarea și ghidarea ONVV.”

Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „În 2022, Uniunea Europeană a asigurat liberalizarea completă a comerțului produselor agricole în Moldova. UE rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. 70% dintre companiile exportatoare, exportă în UE. Totodată, UE continuă să ofere asistență directă care să sprijine sectorul de afaceri. De exemplu, în cadrul programului de afiliere implementat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, 77 de beneficiari din sectorul vitivinicol au investit 99 de milioane de euro. Astfel de experiențe ne inspiră să ne continuăm parcursul european, care e unul comun.”

Din 2016 și până în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 46 de mii de hectare, iar 21 de mii dintre acestea sunt plantații cu vârsta mai mare de 30 de ani. În aceste sens, până în anul 2027, autoritățile își propum ca suprafața podgoriilor productive cu soiuri pentr vin să atingă 30 de mii de hectare.

În calitate de țară candidat al UE și din momentul aderării, Republica Moldova va adapta regulamentul de gestionare a potențialului vitivinicol care din  2016, a permis statelor membre UE să autorizeze plantarea unei creșteri anuale de până la 1% din podgoria deja plantată.

Pentru prevenirea și atenuarea secetei, au fost elaborate o serie de soluții care necesită a fi integrate de la înființarea podgoriilor noi: alegerea materialului săditor (sol portaltoi), agrotehnici care iau în considerație densitatea de plantare, raportul perete vegetal/struguri, forma butucului, practici de întreținere a solului. De asemenea, se va pune accest și pe tehnicile inovative de umbrire și de modificare a microclimei viței de vie,  care influențează temperaturile și evaporă transpirația: viti-silvicultura, aplicarea straturilor de kaolin, plase cu funcție de umbrire, agrivoltaismul.

Anul vitivinicol 2023 în cifre

 În urma cantităților mici de precipitații din anii 2022-2023 și pe fondul unor temperaturi extrem de ridicate din luna august, în plantațiile viticole se înregistrează stres hidric sever și moderat pentru plantele de viță-de-vie și, iar în cazul în care condițiile meteo actuale vor continua, ele ar putea duce la o diminuare a recoltei de struguri cu aproximativ 25-50 de mii de tone față de anul trecut.

Maturarea boabelor în anul 2023  a început cu 3-8 zile mai târziu comparativ cu anul 2022, iar potrivit prognozelor, recoltarea în masă a strugurilor pentru vin va începe în prima decadă a lunii septembrie.

Dinamica maturării strugurilor: Conținutul de zahăr în soiul Feteasca albă din toate regiunile vitivinicole IGP, anul 2023 este aproximativ  la același nivel, comparativ cu anul 2022, dar mai mic în raport cu soiul Chardonnay;

Conținutul de zahăr în soiurile albe este mai mare în regiunea IGP Codru, iar greutatea boabelor la soiurile albe atinge standardul minim, doar la soiul Feteasca albă  dar este cu mult mai mare comparativ cu anul 2020.

Conținutul de zahăr în strugurii cu bob negru, soiul Pinot noir, recolta 2023 este la același nivel în toate regiunile IGP, iar randamentul mustului în campania vitivinicolă 2023, se prognozează a fi în limitele standard sau mai joasă în dependență de nivelul precipitațiilor

Exporturi (primele 7 luni ale lui 2023)

Volum: 71 mln.Litri (+ 34%

Valoare: 106 mln.USD (+40%)

 Principalele țări din lume exportatoare de vinuri:  Italia, Spania, Franța, Chile, Australia, Africa de Sud, Germania, Portugalia, SUA, Noua Zeelandă, Argntina, Canada. 

Principalele țări din lume importatoare de vinuri:  SUA, Germania, UK, Franța, Olanda, Canada, Rusia, China, Belgia, Portugalia, Japonia, Italia, Suedia.