Conferința Națională "Realizarea dreptului copiilor victime sau martori ai violenței la protecție și acces la servicii specializate"



MicrosoftTeams image 125

Conferința Națională Realizarea dreptului copiilor victime sau martori ai violenței la protecție și acces la servicii specializate are drept scop promovarea drepturilor copiilor afectați de diferite forme de violență la asistență specializată.

Formatul evenimentului: fizic, participarea va fi posibilă în baza unei înregistrări prealabile. Pentru înregistrare, accesați linkul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScU2WmnuHe03f4nF3zPQRZv_ey6QpVjl3VXflwgoWrd4ZmHjA/viewform?fbclid=IwAR1t8FPXYiurPV7t91C6vRF_ZML2r2bykLeAXlxt-qW1u7rb9T1SvSBNY2c 

IMPORTANT! Ziua limită de aplicare - vineri 9 iunie. Locurile sunt limitate, vor fi selectați doar 30 de participanți înregistrați, în baza unor criterii de selecție (regiunea teritorială, disponibilitatea de participare prin discuții în cadrul Conferinței, îndeplinirea condițiilor formularului de înregistrare). 

Persoanele selectate pentru participarea în cadrul conferinței vor primi o confirmare în acest sens, luni, 12 iunie, ora 09:00.

Data evenimentului: 15 iunie 2023

Ora evenimentului: 09:00 (înregistrarea participanților va avea loc până la ora 09:15)

Locul desfășurării: or. Chișinău, Hotel Bristol, str. Pușkin, 32.

Obiectivul evenimentului este de a reuni, pe de o parte, specialiști din diferite domenii (medical, social, legal) pentru a face un schimb de opinii și constatări privind accesul copiilor victime/martori ai violenței la servicii specializate, iar pe de altă parte, de a oferi posibilitate copiilor de a-și expune propriile viziuni și opinii privind serviciile necesare și potrivite necesităților acestora.

𝐀𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫ă:
𝟎𝟗.𝟎𝟎 – 𝟎𝟗.𝟏𝟓 Înregistrarea participanților
Cafea și ceai de bun venit

𝟎𝟗.𝟏𝟓 – 𝟎𝟗.𝟒𝟓 Deschiderea evenimentului și cuvânt de salut
- Daniela SÎMBOTEANU, Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii
- Maha DAMAJ, Reprezentanta pe țară UNICEF în Moldova (TBC)
- Reprezentant al Parlamentului (TBC)

𝟎𝟗.𝟒𝟓 - 𝟏𝟎.𝟎𝟎 Prezentarea grupului consultativ al copiilor

𝟏𝟎.𝟎𝟎 - 𝟏𝟎.𝟏𝟓 Fotografie de grup
𝟏𝟎.𝟏𝟓 – 𝟏𝟏.𝟎𝟎 Fenomenul de violență asupra copilului: date și obiective globale
-Dna Daniela SÎMBOTEANU, Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii

Situația copiilor victime sau martori ai violenței privind accesul acestora la servicii specializate
- Dna Maia BĂNĂRESCU, Ombudsman pentru drepturile copiilor (TBC)

𝟏𝟏.𝟎𝟎 - 𝟏𝟏.𝟑𝟎 𝐏𝐚𝐮𝐳ă

𝟏𝟏.𝟑𝟎 – 𝟏𝟑.𝟎𝟎 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐈
,,Reabilitarea copiilor victime și/sau martori ai violenței”
Vom discuta despre importanța reabilitării copilului afectat de violență, modelele de reabilitate, dar și despre programele și serviciile care funcționează în țară. Totodată, vom aborda problemele existente care încetinesc dezvoltarea la scară largă a serviciilor de reabilitare.
- Oxana Șevcenco, psihologă, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii
- Diana Țeberneac, Manageră a serviciului de asistență psiho-socială a copiilor victime/martori ai violenței, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii

𝟏𝟏:𝟑𝟎 - 𝟏𝟑:𝟎𝟎 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐈𝐈
,,Accesul copiilor la justiție prietenoasă”
Va fi abordat interesul superior al copiilor în parcursul lor prin sistemul de justiție și accesul la servicii specializate de prevenire a revictimizării. Vom aduce în atenția participanților cazuri practice când interesul superior al copilului a fost subestimat și vom sublinia bunele practici, care trebuie și pot fi preluate de către toți profesioniștii.
- Violeta Andriuță, avocată
- Carolina Bagrin, Manageră a Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, CNPAC

𝟏𝟎:𝟏𝟓 - 𝟏𝟑:𝟎𝟎 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐈𝐈𝐈
,,Realizarea dreptului la protecție și acces la servicii specializate - viziunea copiilor”
Grupul consultativ de copii (moderați de un specialist instruit în desfășurarea activităților de participare a copiilor) vor discuta, pe înțelesul copiilor, despre fenomenul violenței, consecințele acestuia și serviciile disponibile pentru asigurarea protecției copiilor în cazurile de violență.
Copiii vor fi rugați să formuleze unele revendicări privind tipul serviciilor de care ar avea nevoie

𝟏𝟑.𝟎𝟎 - 𝟏𝟒.𝟎𝟎 𝐏𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫â𝐧𝐳

𝟏𝟒:𝟎𝟎 - 𝟏𝟓:𝟎𝟎 𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐭ă𝐫𝐢 ș𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜ă𝐫𝐢 𝐚𝐛𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞
- Viorica Adăscăliță, dr. psihologă
- Opinia copiilor

𝟏𝟓.𝟎𝟎 -𝟏𝟓.𝟑𝟎 𝐏a𝐮𝐳ă

𝟏𝟓:𝟑𝟎 - 𝟏𝟔:𝟎𝟎 𝐏𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧ă 𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜ț𝐢𝐞 ș𝐢 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞
• (TBC), Ministerul Justiției
• (TBC), Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

𝟏𝟔.𝟎𝟎 - 𝟏𝟔.𝟏𝟓 Î𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢

Persoana de contact pentru întrebări cu privire la eveniment: Carolina Bagrin: 078 80 50 31 (cbagrin@cnpac.md sau office@cnpac.md).

Vă așteptăm cu drag la Conferința Națională ,,Realizarea dreptului la protecție a copiilor victime sau martori ai violenței și accesul la servicii specializate".