Moldova Business Week 2022: context regional, strategii de dezvoltare și politici de atragere a investitorilor



Oferta investițională a țării noastre este prezentată în aceste zile la „Moldova Business Week 2022”, cel mai important forum economic al țării. Cu genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, evenimentul reunește pe aceeași platformă oficiali guvernamentali, reprezentanți ai asociațiilor de business și ai misiunilor diplomatice, eurodeputați, experți din țară și de peste hotare, investitori, precum și antreprenori locali. Participanți din peste 50 de state ale lumii s-au înregistrat online pentru a descoperi climatul de afaceri al Moldovei în contextul politic regional. La cea de-a VIII-a ediție a forumului, oficialii noștri au reiterat deschiderea Republicii Moldova pentru investiții și angajamentul de a crea premisele necesare pentru ca țara noastră să devină o destinație favorabilă relocării afacerilor și o soluție viabilă pentru lanțul de aprovizionare regională.

Natalia Gavrilița, Prim-ministra Republicii Moldova: „Rămânem optimiști, pentru că investitorii continuă să aleagă Republica Moldova ca destinație de afaceri. Și în acest sens există un șir de argumente, în ultimii doi ani am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări precum Belgia, Olanda, Turcia, SUA, Germania, Lituania și Marea Britanie. Domenii ca tehnologiile informaționale și comunicațiile, serviciile externalizate pentru business, cercetarea și dezvoltarea, producția de electronice și de energie regenerabilă devin foarte atractive pentru investitori. Iar Moldova, la rândul său, depune eforturi pentru a simplifica activitatea lor în țară și a reduce la maxim costurile afacerilor și accesul la infrastructura necesară. Fiind o țară mică, conștientizăm că, pentru a fi atractivă din punct de vedere investițional, un factor-cheie este cadrul de reglementare și fiscal facil și predictibil. Vă promit că vom tinde să oferim condiții mai competitive pentru business și mai puțin împovărătoare decât alte țări din regiune.”

Marin Ciobanu, directorul general al AI:Venim în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unui set de oportunități și instrumente, care ne fac competitivi la nivel regional și au impact direct asupra îmbunătățirii climatului de afaceri. Acestea sunt centrate pe politici și strategii concrete de formare a capitalului uman – un factor important pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea afacerilor. În următorii ani, inclusiv pe platforma Agenției de Investiții, ne dorim crearea unui centru de cercetare și formare profesională, care va contribui la promovarea societății bazate pe cunoștințe, inclusiv prin fortificarea activităților de cercetare şi de dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic orientate spre eficiență şi competitivitate. Aceste măsuri vor asigura predictibilitatea și stabilitatea afacerilor în țara noastră - acel mediu propice pentru atragerea capitalului extern și protejarea investițiilor.”

Atragerea investitorilor cu susținerea partenerilor externi

Contextul internațional a accentuat la nivel global nevoile statelor de a fi mai agile și mai adaptabile, în special în ultimii ani. Astfel, Republica Moldova a răspuns prompt la necesitățile lansate de circumstanțele în continuă schimbare, prin implementarea unor politici receptive, bazate pe informații noi, identificând soluții flexibile, dinamice, progresive, favorabile climatului investițional și celui de afaceri. Astfel, în ultimii doi ani, țara noastră a reușit să atragă circa 20 de proiecte investiționale. 

Inițiativele autorităților se bucură de susținerea partenerilor externi de dezvoltare. 

Janis Mazeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova: „Uniunea Europeană rămâne un partener-cheie pentru Moldova. Acordul de Asociere, inclusiv DCFTA rămâne baza stabilă pentru parteneriatul nostru și în vremuri dificile pentru noi toți. Oportunitățile oferite de Uniunea Europeană sunt în mod clar cea mai bună cale pentru ca afacerile să iasă din criza generată de pandemie, de război și de creșterea prețurilor la energie. Poate că este și modalitatea de a scăpa de piețele mai puțin previzibile. Ne bucurăm să vedem că investitorii UE sunt prezenți în majoritatea zonelor economice ale Moldovei. Pentru ca această tendință să continue și pentru ca Moldova să beneficieze de mai multe investiții străine, țin să accentuez cât de importante sunt climatul de afaceri, predictibilitatea și stabilitatea, precum și statul de drept. Salutăm faptul că guvernul lucrează la reforme care urmăresc să aducă Moldova mai aproape de UE și, în cele din urmă, să devină membră a UE.”

Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Știu din experiență că Moldova este renumită pentru tenacitatea sa, atitudinea sa de „putem face orice”, și spiritul antreprenorial care este țesut în ADN-ul acestei țări. Această țară mică cu o inimă mare se află acum pe harta lumii ca un loc cu ospitalitate excepțională, dar și cu ingeniozitate în fața adversității. Guvernul a dus Moldova și mai departe pe drumul său european; primirea statutului de țară candidată UE este un rezultat direct al angajamentului de a lupta împotriva corupției și de a consolida statul de drept. Statele Unite ale Americii sunt un partener dedicat al Republicii Moldova – la fel cum am făcut-o în ultimii 30 de ani, susținem Moldova în procesul de îmbunătățire a climatului investițional, dar și încurajăm creșterea comerțului bilateral între SUA și Moldova, pentru un viitor mai prosper pentru toți moldovenii”.

Alteța Sa Regală Principele Radu al României: „Dificultățile care au apărut nu ne-au strămutat convingerea că destinul acestei națiuni este îndreptat către valorile occidentale. Aș vrea să vă spun de ce cred că dezvoltarea economică la Chișinău, la Bălți și în celelalte centre ale țării este ireversibilă și demnă de încredere. Pentru că niciodată forța morală a unei națiuni nu a fost direct proporțională cu mărimea ei. Aici există un excepțional bun-simț, un instinct al binelui, o adevărată iubire și atașament față de comunitate, față de familie, o vibrantă societate civilă și o tânără generație excepțional de plină de energie și creativitate, acestea fiind garanții absolute ale faptului că economia se va dezvolta, adăugând cu sine încă o valoare la cele pe care leadershipul moldovean de astăzi le dorește: mai multă libertate, mai multă democrație, mai multă predictibilitate și o dezvoltare durabilă, atât cât partea aceasta de lume o permite.”

Statul de țară candiată UE – noi oportunități pentru Republica Moldova

În anul precedent, companii din 19 țări și-au arătat interesul de a investi peste 1 miliard de euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Peste 83% din volumul investițiilor vine din Uniunea Europeană, tendință care s-a menținut în ultimii patru ani. Stimulentele fiscale, costurile operaționale eficiente, serviciile publice digitalizate, platformele de investiții, numeroasele acorduri de liber schimb, precum și statutul de țară candidată UE – toate creează premisele necesare pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor. 

Siegfried MUREȘAN, Vicepreședintele Grupului Partidului Popular European în Parlamentul European: „Eu cred că este cel mai important eveniment pentru investiții, pentru economie și pentru dezvoltarea Republicii Moldova care a fost organizat vreodată. În acest an, în ciuda circumstanțelor dificile, Republica Moldova s-a mișcat la o următoare etapă în dezvoltarea economică, în dezvoltarea sa ca societate. Reformele implementate în ultimul an de acest guvern au făcut statul și instituțiile publice mai rezistente, mai capabile să susțină oamenii, pregătite pentru reformele următoare, pentru îmbunătățirea calității serviciilor, educației, sistemului de sănătate în anii următori. Exprimarea intenției de a adera la UE este un semn clar că se dorește modernizare, dezvoltare și creșterea standardelor. Grație inițiativelor din ultimul an, Moldova este astăzi mai credibilă în ochii partenerilor internaționali, iar credibilitatea înseamnă beneficii. Înseamnă că noi, la nivelul instituțiilor UE, avem încredere în Republica Moldova astăzi mai mult ca niciodată, că ceea ce convenim împreună va fi implementat, că va veni mai mult suport din UE, că va fi mai multă stabilitate, un climat mai prietenos, mai stabil, mai predictibil pentru investiții.”

Moldova Business Week 2022: predicții geopolitice regionale și globale

Cunoscutul sociolog și politolog Francis Fukuyama este unul dintre invitații speciali ai evenimentului.

Francis Fukuyama, Olivier Nomellini Senior Fellow la Universitatea Stanford, Director FSI, Master Ford Dorsey în Politică Internațională: „Utilizarea armei energetice de către Rusia a pus toate țările noastre într-un mare pericol, dar, mai ales, țara voastră, Moldova. Majoritatea politologilor consideră că politica determină rezultatul evenimentelor militare, însă pe timp de război este exact invers. De fapt, rezultatul conflictului militar va determina politica noastră. Tocmai de aceea este atât de important ca acest avânt al Ucrainei să fie continuat și susținut. Ucrainenii luptă în numele nostru, al tuturor, în multe privințe, iar sprijinul primit din partea Occidentului este esențial și sperăm că va duce la un rezultat bun. Rezultatul la care sperăm este să demonstrăm că un guvern autoritar nu este calea viitorului, că societățile democratice le pot oferi oamenilor lucrurile bune: pace, prosperitate și securitate, pe care și le doresc cetățenii. Speranța mea este să putem recupera ceva din spiritul anului 1989, să se răspândească democrația ca urmare a acestui conflict și să existe oportunitatea de reconstruire a tuturor societăților din această regiune, dacă conflictul se va încheia cu succes.”

16 septembrie Sesiuni de atragere a investițiilor în Moldova 

În cea de a doua zi a evenimentului, experți și oameni de afaceri locali și internaționali vor reconfirma capacitatea țării noastre de a deveni un partener de încredere pentru relații comerciale durabile. Pe agenda discuțiilor sunt incluse mai multe sesiuni dedicate companiilor private și asociațiilor de business angajate în construirea unui viitor durabil și bazat pe inovații. De asemenea, în cadrul sesiunilor de pitching, antreprenorii locali își vor prezenta profilul investițional și ofertele de parteneriat în 8 domenii-cheie: agricultură, electronice, industria ușoară, TIC, outsoursing, industriile creative, deeptech și startup.

Agenda completă a evenimentului poate fi accesată la www.mbw.md/agenda  

Moldova Business Week este cel mai important eveniment economic din Republica Moldova consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor și atragerii investițiilor. Acesta presupune un ansamblu de instrumente și platforme de comunicare menite să orienteze atenția investitorilor spre sectoarele strategice ale economiei naționale.