Târgul locurilor de muncă: oferte de job direct de la angajatori și meserii de perspectivă pentru tinerii absolvenți



Zeci de tineri interesați de identificarea oportunităților de formare și alegerea unei meserii de viitor au participat la târgul locurilor de muncă, organizat în cadrul conferinței naționale „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Absolvenții au avut oportunitatea de a comunica direct cu angajatori din diferite domenii și de a cunoaște cerințele acestora, dar și de a se familiariza cu posibilitățile pe care industriile le oferă specialiștilor calificați.
Peste 20 de companii din domeniile automotive, retail, alimentar, textile și sociologie și-au prezentat ofertele de muncă tinerilor care sunt gata să îmbrățișeze o profesie tehnică. Ofertele au fost pentru tehnicieni, bucătari, agenți comerciali, cusători, vânzători și altele.


Maria Cereavîi, responsabilă de recrutare, Kaufland Moldova: „La acest târg am venit cu mai multe posturi vacante și cu o listă de beneficii pe care le oferă compania noastră. Printre posturile vacante sunt mai mult în vânzări, printre care șef de secție, manager de magazin, cadru tehnic etc.  Oferim locuri pentru tineri pentru că avem și posturi part time de 4 și 6 ore și în diferite filiale ale magazinelor. Primul avantaj este că Kaufland este o companie internațională, iar angajații au șansa de a se dezvolta mai ușor, pentru că deschidem noi magazine, extindem posturile și creșterea este mult mai rapidă.”


Veronica Cuțchi, directorul Resurse Umane, Magenta Consulting: „Avem mai multe poziții atât în oficiu, cât și în teren, iar un aspect foarte important este că angajăm nu doar în Chișinău, ci în întreaga republică. Oferim de lucru tuturor doritorilor indiferent unde se află. Avem și posturi de muncă de la distanță în call centru virtual, avem nevoie și de operatori în teren care interacționează fizic cu cetățenii, avem și posturi în oficiu, precum consultant în marketing, specialist în recrutare etc. Experiența și studiile reprezintă un avantaj, dar nu sunt obligatorii. Suntem deschiși să instruim și să creștem specialiști. Asemenea târguri sunt binevenite, deoarece am simțit lipsa evenimentelor de acest fel și am văzut mult entuziasm în ochii vizitatorilor. Mai mult decât atât, am reușit să contactăm și urmează, ulterior, să stabilim colaborări.”


Târgul locurilor de muncă a oferit posibilitatea tinerilor să cunoască mai multe despre joburi și potențiali angajatori și să interacționeze cu reprezentanții companiilor participante, să descopere tendințele pieții muncii, să interacționeze cu alți țineri și să facă schimb de experiență.


Zinaida Șuba, vizitatoare: „Am studiat designul vestimentar și am venit la acest târg să văd ce oferte sunt. Cred că vestimentația este o necesitate și mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu. Sunt importante asemena târguri pentru că într-un singur loc poți cunoaște mai multe companii și poți înțelege unde ai vrea să activezi.”


Victor Tătari, vizitator: „Am studiat meseria de bucătar-chelner. Am venit împreună cu colegii la acest târg să vedem ce posibilități avem pentru viitor. Am reușit deja să găsesc la târg o companie unde pot să-mi încerc norocul. Mi-aș dori să devin bucătar pentru că îmi place să gătesc, îmi place însăși procesul de pregătire a bucatelor.”


Evenimentul a fost organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).