Află ce activități vor fi organizate pentru a ajuta tinerii să obțină un loc de muncă rapid și stabil



Tinerii vor putea obține un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor! Mai multe acțiuni în acest sens vor fi decise în cadrul conferinței naționale „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Scopul acesteia este de a identifica oportunități de formare, dar și perspective de angajare în funcție de nevoile pieței muncii pentru a îmbunătăți abilitățile tinerilor și a le spori șansele de angajare. Evenimentul va avea loc în perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 la „Radisson Blu Leogrand Hotel” din Chișinău și va cuprinde istorii de succes, ateliere de lucru, dar și un târg al locurilor de muncă. Ce conține programul:

Istorii de succes privind formarea specialiștilor

Evenimentul va începe cu o sesiune despre provocările și perspectivele angajării tinerilor pentru sistemul educațional la nivel național, regional și sectorial. Programul va continua cu o serie de istorii de succes atât inspirate din inițiative internaționale, cât și naționale. Acestea vor arăta succesul inițiativei germano-sârbe pentru creștere durabilă și de ocupare a forței de muncă, dar și experiența implementării învățământulului dual de către instituțiile de învățământ tehnic, dar și de către agenții economici din Republica Moldova.

Tot în cadrul conferinței va avea loc o sesiune privind activitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă la nivel național și regional privind integrarea absolvenților din învățământul profesional tehnic pe piața muncii. De asemenea, evenimentul va include o sesiune prezentare a serviciilor de ghidare și orientare în carieră pentru a pregăti tinerii să-și aleagă vocația și să obțină o meserie actuală și bine plătită imediat după încheierea studiilor.

Domenii sustenabile și soluții pentru viitor

Cea de-a doua parte a programului va cuprinde 2 ateliere de lucru în paralel. În cadrul primului atelier vor fi abordate serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică. Acesta va include prezentarea principalelor constatări și concluzii ale studiului „Piața forței de muncă și a competențelor verzi necesare sectorului – distribuirea apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare”.

Cel de-al doilea atelier de lucru se va axa pe clădirile ecologice și eficiența energetică în construcții, bazându-se pe mai multe aspecte relevante domeniului, precum situația actuală și tendințele viitoare, materiale de construcție pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic, locuri de muncă pentru viitor etc. În urma atelierelor vor fi identificate soluții pe termen scurt, mediu și lung privind îmbunătățirea procesului de pregătire a specialiștilor pentru acest sector și integrării mai eficiente a absolvenților pe piața muncii.

Târgul locurilor de muncă

În cea de-a doua zi a evenimentului, doritorii de a avea o calificare recunoscută sau de a obține un job pe placul lor sunt așteptați între orele 10.00 și 14.00 la Târgul locurilor de muncă. La eveniment vor participa zeci de companii și instituții din învățământul profesional tehnic cu o gamă diversă de oferte educaționale și de angajare. Tot aici vizitatorii vor afla avantajele învățământului dual pentru alegerea unei meserii de perspectivă, dar și vor interacționa cu participanții.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai multe detalii despre eveniment, află pe pagina de Facebook Învățământul Dual!