Ziua Învățământului Dual la Cahul: Vino să descoperi secretele celor mai tari meserii



Sute de tineri din centrul și nordul țării au descoperit cele mai actuale și bine plătite meserii la Ziua Învățământului Dual 2022. După ce s-a desfășurat în Chișinău și Soroca, seria de târguri interactive culminează cu numeroase oportunități de studii și angajare în zona de sud a țării – la Cahul! Astfel, evenimentul cu sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!” va avea loc miercuri, 15 iunie, între orele 10.00 – 13.00 la Complexul Green Village din satul Roșu. Târgul este dedicat absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și tinerilor până la 35 de ani care vor să îmbrățișeze o nouă meserie.

15 instituții de învățământ dual tehnic și companii participante vor veni cu prezentări ample despre ofertele de studii disponibile, dar și ateliere interactive în domenii precum electronica, tehnologiile informaționale, medicina, industria alimentară, moda etc. Vizitatorii vor afla cum pot fi analizați nitrații din legume și fructe, cum se determină tensiunea arterială, ce utilaje sunt necesare pentru automatizare, care este aroma celor mai delicioase produse de panificație, dar și multe alte lucruri interesante.

De asemenea, la eveniment instituțiile participante vor evolua pe scena cu un program artistic deosebit cu muzică, dansuri, recitaluri, dar și un show fizico-chimic fascinant. Mai mult, doritorii vor participa la un quiz cu premii, în care vor fi adresate diverse întrebări despre învățământul dual, iar cei care vor răspunde corect vor fi premiați cu câte un joc de societate „Descoperă Învățământul Dual” prin care vor afla cum funcționează sistemul.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

 

Despre Învățământul Dual

Învățământul profesional tehnic dual este „școala fără șomeri” și reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată. Aproximativ 30% din studii se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte aproximativ 70% – la agentul economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă. La absolvirea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape „în buzunar”!