Oportunitățile învățământului dual pentru tineri – locuri de muncă aproape „în buzunar”



Oleg Matcovschi este elev la școala profesională Nr.5 din Bălți, la specialitatea Electromecanic la instalarea și întreținerea utilajului industrial. Instituția de învățământ a implementat sistemul de învățământ dual, de aceea, acum elevii își continuă practica de studii la diferite companii.

Oleg Matcovschi, elev, școală profesională Nr.5, orașul Bălți: „Pe perioada de practică suntem la compania Dräxlmaier. În primul an și jumătatea celui de-al doilea an am făcut practica la diferite ateliere, unde am învățat cum poate fi prelucrat metalul cu ajutorul unor mașini speciale, am făcut scheme pentru funcționarea sistemelor pneumatice și electropneumatice și am aflat cum funcționează panoul de control al utilajelor. Iar deja, in ultimele 3 luni facem practica în diferite departamente ca să înțelegem exact cum va fi profesia noastră.”

Învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și pe cele ale angajatorilor, iar responsabilitatea pentru instruire și formare este partajată între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. În învățământul dual, programul de studii se axează pe instruirea practică și doar 30% dintre cursuri au loc în incinta instituției de învățământ.

Oleg Matcovschi, elev, școală profesională Nr.5, orașul Bălți: „Cu cât mai multă practică avem cu atât este mai bine și reușim să înțelegem materialul studiat. Sunt bucuros că am urmat recomandările părinților mei și a prietenilor, care la fel au urmat cursurile școlii profesionale. Acum, după încheierea studiilor vreau să rămân să lucrez la compania Dräxlmaier, în calitate de tehnician sau electrician.”

După încheierea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape garantat, iar 61% dintre aceștia rămân în companiile în care au efectuat stagiile de practică.

În cadrul târgurilor „Ziua Învățământului Dual”, vizitatorii pot obține informații din prima sursă despre oportunitățile de studii și de angajare și beneficiile unei meserii bine plătite, ajustate la solicitările de pe piața muncii.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Desfășurat sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, următorul eveniment va avea loc în data de 15 iunie la Cahul.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.