ONG-uri de media îşi exprimă îngrijorarea faţă de agresarea jurnalistului Oleg Brega



Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea, la 29 iulie, a jurnalistului Oleg Brega, în timpul unei investigaţii pe care o făcea la Universitatea Slavonă din Moldova, transmite Info-Prim Neo cu referire la o declaraţie semnată de mai multe ONG-uri.

,,Considerăm acest caz drept unul ieşit din comun şi intolerabil într-o societate democratică. În condiţiile în care o instituţie privată oferă servicii publice, aceasta ar trebui să fie transparentă şi să nu îngrădească accesul publicului. În legătură cu aceasta, cerem instituţiilor de drept abilitate să investigheze cazul în mod obiectiv şi transparent şi să sancţioneze agresorii conform legislaţiei în vigoare”, se menţionează în declaraţie.

Totodată, ONG-urile cer Ministerului Educaţiei să desfăşoare propria anchetă şi să ia măsuri pentru ca pe viitor administraţiile instituţiilor de învăţământ, publice sau private, să nu admită atare comportament în raport cu jurnaliştii.

Declaraţia este semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-Info” şi Uniunea Jurnaliştilor.

Potrivit lui Oleg Brega, acesta investiga refuzul administraţiei universităţii de a-i întoarce actele unei studente care a anunţat că nu mai doreşte să-şi continue studiile la această instituţie. Invocând statutul de instituţie privată, câţiva angajaţi ai universităţii i-au interzis lui Brega să filmeze în incinta Universităţii Slavone din Chişinău. Vădit iritat de faptul că jurnalistul continua să filmeze, directorul executiv al instituţiei, Andrei Babenko, ar fi lovit în camera de filmat şi în jurnalist. Ulterior, o altă persoană a încercat să-l deposedeze de camera de filmat. Oleg Brega spun că a fost sechestrat într-un birou, fără a i se permite să plece, sub pretextul că nu s-a legitimat şi a filmat într-o instituţie de învăţământ privată.