Ofensiva (Bisericii) a început, guvernarea tace chitic



Iniţiativa Mitropoliei Moldovei de a introduce obiectul cu caracter religios în şcoli s-a revărsat în sfârşit în acţiuni palpabile, cu consecinţe serioase pentru climatul în societatea moldovenească. Astfel, dirijaţi şi încurajaţi de clerul bisericii majoritare, aproximativ 15.000 de persoane au scandat lozinci în favoarea studierii „bazelor ortodoxiei” în instituţiile preuniversitare din ţară.

Reacţiile autorităţilor întârzie deocamdată, chiar dacă unele poartă răspundere parţială pentru „ofensiva” condusă de Mitropolia Moldovei, energic sprijinită şi de reprezentanţii altor confesiuni. Or, actualul şef al executivului, Vlad Filat nu s-a opus propunerii născocite de Mitropolie şi enunţate încă anul trecut. Chiar dacă materializarea demersului dat va leza în mod evident interesele unor segmente ale populaţiei, guvernarea evită să dea careva aprecieri oficiale.  Motivul reţinerii rezultă din ponderea bisericii în opinia publică şi încercarea politicienilor de a preîntâmpina orice fel de confruntare cu instituţia bisericii credibilă pentru peste 75% dintre cetăţenii moldoveni. Din teama de a nu deranja majoritatea electoratului profund tradiţionalist, extrem de irascibil şi dur, formaţiunile politice creează condiţii pentru consolidarea bisericii în detrimentul statului laic, dezavantajând minoritatea mai puţin religioasă.

Pe lângă autoritatea irevocabilă în societate şi privilegiile oferite tacit de instituţiile de stat, biserica beneficiază de o situaţie social-economică anevoioasă, care predispune un spirit şi mai concesiv în comunitate faţă de manifestările religioase. Odată cu aprofundarea crizei financiar-economice, care cauzează costuri materiale vizibile, scade şi încrederea populaţiei în autorităţile centrale. Situaţia este complicată de faptul că în afară de sectorul asociativ, nimeni nu vrea să pună în discuţie această problemă. Pe lângă aspectul politic asociat demersului lansat de cler, acesta implică şi anumite riscuri legate de securitate. Or, realizarea acestei măsuri va întări influenţa bisericii asupra sistemului educaţional, ceea ce încălcă normele constituţionale şi generează noi scindări în societate. Totodată, impunerea acestui obiect de studiu, din perspectivă strategică, favorizează o statornicire şi mai adâncă a factorului religios rusesc, cunoscut pentru intercalaţiile permanente cu cercurile politice de la Moscova.

 

Observatorul Politic