Organizatii ale persoanelor cu dizabilitati atrase in scandaluri



Presa a elucidat recent cazul unor persoane cu vederea slaba care ar fi fost deposedate de imobile repartizate de catre Societatea Orbilor din Moldova, din care acestia fac parte. Pagubasii insista pe faptul comiterii unor abuzuri de catre conducerea acestei organizatii, in urma carora lor le-a fost luat din posesie apartamentele. Aceste imobile au fost achizitionate din banii bugetari alocati pentru reparatia locuintelor invalizilor de vedere, precum si pentru constructia unor locuinte noi. Astfel, in 2005 au fost destinate 5 milioane lei, la care s-au mai adaugat si banii oferiti de anumite organizatii internationale necunoscute. Cu scopul redobandirii apartamentelor potrivit lor ”sustrase” de conducerea Societatii, aceste persoane au protestat la 8 mai curent in fata Guvernului, pentru a cere o mana de ajutor in aplanarea litigiilor. [1]

 

Protestul din fata executivului evidentiaza disperarea in care au ajuns aceste familii, care au ales sa se adreseze direct autoritatilor centrale. Exista cateva motive care i-au facut sa aleaga aceasta optiune, si anume: neincrederea fata de sistemul judecatoresc, trenarea procesului de judecata sau nesatisfacerea solicitarilor invocate in fata instantelor. Partea invinuita considera insa ca manifestatiile persoanelor cu dizabilitati sunt inscenate, avand drept finalitate discreditarea actualei conduceri ai Asociatiei inainte de congresului acesteia din luna iunie curent. Aceasta dezminteste de asemenea acuzatiile aduse, precizand ca nu ar fi ajuns apartamente pentru toti si ca nu Societatea, dar autoritatile locale, au fost responsabile de distribuirea locuintelor.

Complexitatea acestui caz ingreuneaza depistarea vinovatilor reali, dar sunt evidente cateva probleme majore ce au stat la baza acestui incident. In primul rand, procesul de cumparare, selectionare a beneficiarilor si oferirea locuintelor au fost netransparente, fapt ce a permis raspandirea unor speculatii, iar ulterior si nemultumiri, in randul membrilor Societatii Orbilor.

Din cauza unei informari si comunicari defectuoase, unii membri ai Societatii pun la indoiala corectitudinea activitatii conducerii, iar cea din urma se confrunta cu subminarea autoritatii sale in interior si exterior. Urmarile vor fi nefaste in primul rand pentru organizatie, pusa in situatie sa se justifice pentru a nu deceptiona finantatorii externi/organizatiile internationale si agentiile nationale. Regretabil, dar acest incident a izbucnit anume in perioada cand legislatorii moldoveni sunt chemati sa adopte Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

In orice caz, scandalizarea acestei probleme va proba gradul de sensibilitate a autoritatilor centrale fata de persoanele cu dizabilitati. Totodata, aceasta ar putea degaja energii pentru transformari profunde in cadrul normativ, atmosfera interna in organizatia data, dar si in responsabilizarea institutiilor abilitate, in vederea gasirii unei solutii viabile, dar si pentru prevenirea situatiilor care sa compromita in vreun fel aceasta categorie de persoane vulnerabile.   

Referinte:

1. Membri ai Societăţii Orbilor îl acuză pe preşedintele asociaţiei că i-ar fi privat ilegal de apartamente, www.info-prim.md


Observatorul Politic