IPRE a organizat o sesiune de instruire pentru dezvoltarea abilităților digitale în rândul bibliotecarilor din Republica Moldova



IPRE a organizat o sesiune de instruire pentru dezvoltarea abilităților digitale în rândul bibliotecarilor din Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Agenția de Guvernare Electronică (AGE), a organizat, în perioadă 18-19 aprilie 2024, sesiunea de instruire „Dezvoltarea abilităților digitale în rândul bibliotecarilor din Republica Moldova”. Sesiunea a fost organizată în sediul AGE, fiind puse la dispoziția participanților echipamentele tehnice necesare pentru exerciții practice.

Pe parcursul celor două zile, peste 40 de manageri de biblioteci din diferite localități ale țării au aflat mai multe informații despre modalitățile de accesare a serviciilor publice digitale prin intermediul platformelor existente, precum MPay, MPower, MDelivery și MCabinet. Totodată, participanții au fost familiarizați cu oportunitățile oferite de identitatea digitală și deținerea unei semnături electronice, fiind încurajați să testeze noua aplicație mobilă EVO, dezvoltată de AGE. Sesiunea a fost coordonată de Olga Tumuruc și Victor Guzun, experți în domeniul transformării digitale în cadrul IPRE.

În cadrul instruirii, managerii bibliotecari au scos în evidență mai multe provocări, dar și recomandări pentru sporirea competențelor lor digitale în rândul bibliotecilor, fiind dispuși să ofere sprijin colegilor din cele peste 2500 de biblioteci din întreaga țară, dar și membrilor comunităților pe care le reprezintă.

Instruirea a fost organizat de către IPRE, cu suportul comun al proiectelor „Fondul de Consiliere în Politici” și „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțate de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementate de către GIZ Moldova.