Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil lansează un nou curs online de instruire privind conștientizarea dizabilităților pentru managerii de transport public din țările cu venituri mici și mijlocii



În întreaga lume, multe persoane cu dizabilități și mobilitate redusă sunt excluse din viața socială și economică din cauza sistemelor de transport inaccesibile.

Conștientizarea dizabilității poate aduce o serie de beneficii companiilor de transport public din mai multe orașe.

Acest scurt curs online, disponibil prin intermediul platformei de formare al EASST Academy, oferă o introducere în Conștientizarea Dizabilităților și îi ajută pe manageri să înțeleagă cum să facă serviciile de transport public mai accesibile și mai incluzive pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități, astfel încât acestea să poată călători în mod independent și cu încredere.

Cursul a fost elaborat de către Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil (EASST) cu sprijinul financiar al Federației Internaționale de Automobilism (FIA), în consultare cu cluburile FIA, grupurile locale ale persoanelor cu dizabilități din țările pilot și Comisia Consultativă Voluntară de experți din Marea Britanie și Europa. Acest material oferă îndrumări practice despre înțelegerea și oferirea de sprijin pasagerilor cu diferite tipuri de dizabilități și cuprinde mărturii video, materiale de lectură, prezentări și chestionare.

Cursul a fost pilotat pe parcursul anului trecut de către partenerii EASST și membrii FIA din Belarus, Moldova și Azerbaidjan, în parteneriat cu grupurile locale de persoane cu dizabilități.

Un aspect critic al cursului este implicarea persoanelor cu dizabilități, împărtășirea experiențelor lor de utilizare a transportului public și modul în care aceștia cred că lucrurile pot fi îmbunătățite.

Cursul a fost elaborat în baza acestor experiențe pentru a oferi îndrumări practice managerilor și șoferilor despre cum să înțeleagă și să ofere suport pasagerilor cu diferite tipuri de dizabilități, subliniind importanța consultărilor cu părțile interesate, precum și explicând modul în care o strategie de transport public incluzivă poate stimula afacerile.

Instruirea a fost considerată binevenită de către ambele părți, atât de companii, cât și de către utilizatorii de transport din fiecare țară unde a fost implementată această inițiativă-pilot.

Clubul Național de Automobilism din Azerbaidjan (AMAK)

„Organizarea unor astfel de cursuri este foarte benefică pentru noi, deoarece reamintește că dizabilitățile nu sunt legate doar de un scaun cu rotile. Mai mult decât atât, astfel de instruiri creează o punte de comunicare între persoanele cu dizabilități și reprezentanții transportului public.”

 

Lilian Copaci, Direcția Generală de Transport Public și Căi de Comunicație din Chișinău, Moldova

„O astfel de instruire este foarte utilă pentru noi și pentru administrarea parcurilor de troleibuze și autobuze, atât și pentru șoferi și conducători. Cu ajutorul unor astfel de traininguri tematice, se reamintește despre necesitățile persoanelor cu dizabilități și ale altor cetățeni din transportul public. La rândul nostru, suntem bucuroși să contribuim la îmbunătățirea situației, să desfășurăm întâlniri cu grupurile persoanelor cu dizabilități, și, ca urmare a unei astfel de instruiri, am avut ocazia să scoatem la suprafață/agenda privind problemele legate de asigurarea accesibilității la transportul în comun, mai ales pe perioada pandemiei. Consider că este necesară abordarea acestor probleme și în mass-media pentru a informa populația și a forma o opinie și percepție publică adecvată. Într-un final, oamenii trebuie să-și înțeleagă reciproc nevoile și să ajute persoanele cu dizabilități, inclusiv șoferii și alți angajați ai transportului public.”

 

Vitalie Meșter, Director Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Moldova

„Cred că o astfel de pregătire este foarte informativă și utilă, precum ar trebui efectuată tuturor șoferilor, conductorilor, precum și persoanelor responsabile, nu doar la Chișinău, dar și în toată Republica. Este foarte bine că primele module ale instruirii au fost dedicate teoriei și introducerii în problematică, explicând cine sunt persoanele cu dizabilități și cum se simt. Pentru că, nu fiecare persoană este conștientă de ceea ce se întâmplă lângă alte persoane în transportul în comun, nu numai celor care au probleme vizibile de handicap. Exercițiile practice și exemplele ilustrative de asemenea sunt foarte utile și importante, au ajutat participanții să „joace” rolul persoanelor cu nevoi speciale. De asemenea, este bine că s-a pus problema creării unui grup consultativ, acesta există deja la nivel local, dar nu întotdeauna eficient, acum se preconizează crearea unui consiliu de accesibilitate în cadrul primăriei, este posibil să se includă acolo problemele transportului în comun.”

Pe lângă faptul că sunt disponibile online 24/7, materialele de curs și notele de orientare pentru formatori sunt disponibile pentru descărcare și utilizare offline pe site-ul EASST Academy.

Orașele care sunt accesibile și incluzive privind nevoile persoanelor cu dizabilități sunt, de asemenea, mai sigure și mai practicabile pentru familiile cu cărucioare, bătrâni, femei, copii și chiar turiști. Orașele accesibile fac ca oamenii – nu mașinile – să fie o prioritate și, prin aceasta, sunt mai potrivite pentru toți utilizatorii drumului.