MPSFC SI SOCIETATEA CIVILA ISI UNESC FORTELE IN LUPTA IMPOTRIVA IZOLARII PERSOANELOR CU DISABILITATI



Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului (MPSFC) si militantii pentru drepturile omului si-au unit fortele in lupta impotriva izolarii persoanelor cu disabilitati mentale in institutii rezidentiale. Marti, 27 mai, MPSFC si Open Society Mental Health Initiative, Fundatia Soros Moldova, Hope and Homes for Children si Keystone Human Services International au semnat Memorandumul de intelegere cu privire la dezinstitutionalizare si traiul in comunitate pentru persoanele cu disabilitati mentale, transmite Info-Prim Neo cu referire la MPSFC.

Prin semnarea acestui document, ministerul si organizatiile neguvernamentale se angajeaza la o colaborare de patru ani menita sa stopeze noile plasamente de durata in institutiile rezidentiale pentru copii cu disabilitati mentale si sa dezvolte modele de servicii in cadrul comunitatilor, care in viitor, vor inlocui nevoia de servicii in cadrul institutiilor rezidentiale. Proiectul prevede implementarea de activitati pilot cu privire la transferarea beneficiarilor din Casa-internat pentru copii cu disabilitati mentale (baieti) din Orhei in aranjamente de tip familial in cadrul comunitatii. In paralel, vor fi dezvoltate un pachet comprehensiv de servicii in cadrul comunitatii, mecanisme pentru asigurarea si monitorizarea calitatii si a cadrelor operational-financiare necesare pentru a sustinea reformei pe termen lung.

Open Society Mental Health Initiative (MHI) are misiunea de a asigura faptul ca persoanele cu disabilitati mentale pot trai in comunitate si participa in societate cu respectarea deplina a drepturilor lor. MHI este parte a Programului de Sanatate Publica din cadrul Open Society Institute si opereaza in Europa Centrala si de Est.

Fundatia Soros - Moldova este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, care contribuie la democratizarea societatii prin elaborarea si implementarea unor programe in diverse domenii. Hope and Home s for Children UK este o organizatie non-guvernamentala ce opereaza in Europa Centrala si de Est si Africa pentru a da speranta copiilor celor mai saraci din lume prin sprijinirea cresterii lor cu dragostea unei familii si securitatea unui camin, in vederea atingerii potentialului lor maxim. Keystone Human Services International este o familie de organizatii non-profit ce lucreaza impreuna pentru a servi comunitatea. Keystone are angajamentul de a crea un mediu in care toti oamenii se pot dezvolta, au optiuni si pot face alegeri, sint apreciati si pot contribui in societate.

 

www.info-prim.md