Ultimele știri

Prev Next

Jurnalismul comunitar: identitatea unei localități prin pagini de ziar

20-07-2018

Jurnalismul comunitar: identitatea unei localități prin pagini de ziar

Ultimul curs din orar i-a transportat pe studenții ȘSAJ tocmai în satul Selemet din raionul Cimișlia. Scopul vizitei a fost documentarea și, în final, realizarea unui ziar despre și pentru sătenii acestei localități. Cei care i-au ajutat pe tinerii jurnaliști să descopere spiritul Selemetului au fost instructorii Petru Macovei și Angela Ivanesi. În acest an, alături și împreună cu discipolii noștri au lucrat mai mulți tineri, studenți la o școală de jurnalism din Germania. Pentru realizarea ziarului - de la concept și până la tipar -, discipolii ȘSAJ au avut la...

Read more

Bilanțul primului an de implementare a mecanismului 2%

20-07-2018

Bilanțul primului an de implementare a mecanismului 2%

  Anul 2017 a fost primul an în care, în Republica Moldova, persoanele fizice plătitoare de impozite au avut oportunitatea de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a făcut o analiză privind rezultatele primului an de implementare a mecanismului 2%. În primul an de implementare, 484 organizații necomerciale (413 asociații, fundații și instituții private și 71 culte religioase și părți componente) s-au înregistrat în Lista beneficiarilor 2%. Doar 302 din ele (circa 62%) au primit desemnări...

Read more

Pentru a treia oară, discipolii ȘSAJ au vizitat mai multe instituții media din București

20-07-2018

Pentru a treia oară, discipolii ȘSAJ au vizitat mai multe instituții media din București

Una dintre tradițiile frumoase, lansată în ultimii ani la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, este vizita de studiu la București. Nici studenții din actuala promoție nu au făcut excepție, ei ajungând în cele mai importante redacții din România în zilele de 22-24 aprilie. Vizita a durat trei zile, timp în care jurnaliștii în devenire, dar și câțiva dintre foștii absolvenți, au văzut pe viu cum funcționează diverse instituții media de peste Prut. Tinerii s-au întâlnit cu mai mulți jurnaliști și i-au „descusut” pe aceștia despre secretele profesionale. Chiar în...

Read more

O experienta de neuitat!!!

p4hs2-2

In perioada 26 iulie - 1 august 2011 s-a desfășurat un nou proiect al Institutului  de Instruire in Dezvoltare Millenium, ,,Partnership 4 Human Security “ . Un proiect ce a inclus schimb de tineret din 6 tari, acestea fiind: Moldova, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania si Italia.

Activitatea participanților a fost pe cit de variata, pe atât de interesanta si deosebita, fiind o posibilitate permanenta de a invăța ceva nou si util. Primele zile de introducere in program au fost si cele cu o abundenta mai mare de impresii fata de termenul ,, youth  exchange” si de participanții din diferite tari. După intrarea in ritmul activităților, participanții au avut posibilitatea de a merge in satul Molovata Noua, pentru a afla mai multe detalii despre conflictul transnistrean de la localnici, pentru a putea îndeplini sarcina de realizare a unui ziar la aceasta tema.

Iar după toate activitățile din cursul săptămânii, in prima zi de weekend, toți participanții au avut ocazia sa viziteze Rezervația cultural-naturala Orheiul Vechi si mănăstirea Curchi, excursie care a fost apreciata si plăcută atât de străini, cit si de cei din Moldova.

O alta atracție a tuturor participanților erau serile culturale, in care fie care tara își prezenta cultura printr-un anumit program, preferabil începând cu o poveste din folclorul național al tarii respective cu tangente la tema proiectului. Astfel, din partea fiecărei tari am adunat un amalgam de informații si emoții. Ucrainenii au împărțit tuturor părticele de bunătate, rușii – ospitalitate, letonienii – dragoste, lituanienii – atenție, italienii – veselie si buna dispoziție, iar moldovenii au împărțit tuturor experiența unei ,,Ciulendre” si ,,Jocul Băsmăluței”  ca la carte, simțul umorului si desigur prietenia si ospitalitatea.

Punctul culminant al acestui proiect a fost seara de adio, in cadrul căreia, participanții au realizat ca intr-o săptămână deveniseră o mare familie si ca nici pe de parte nu sunt pregătiți sa se  despartă, de aceea marea majoritate sunt ferm convinși ca vor face tot posibilul pentru a se revedea.

Intr-un final, am învățat toți unul de la altul si am petrecut o săptămâna care va rămâne in memoria fiecăruia timp îndelungat.

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md