Primul Centru de Resurse online în domeniul prevenirii abuzului faţă de copii în Moldova



http://amicel.cnpac.org.md/ – este adresa primului Centru de Resurse online în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei asupra copilului din Moldova, lansat astăzi de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Centrul de Resurse este găzduit de site-ul www.cnpac.org.md

 

amicel1Centrul de Resurse al CNPAC oferă acces la informaţii din domeniul violenței asupra copiilor şi prezintă acte normative, legi, acte internaționale, studii şi materiale mass media. În plus, vizitatorii au posibilitatea de a discuta pe Forum şi de a adresa online întrebări specialiştilor dela CNPAC. Accesulla informații este oferit nu doar prin complexitatea resurselor, ci și prin faptul că tematica va fi oferită publicului în 2 limbi – română ş rusă.

Centrul de Resurse se adresează unui public-ţintă divers - copii, părinţi, profesionişti - cu conţinuturi adaptate intereselor acestora.

Printre cei mai doriți vizitatori ai Centrului de Resurse sunt copiii. Ei sunt ghidați de doi prieteni virtuali şi aici vor putea obține multe cunoștințe din domeniul deprinderilor de viață, vor afla cum să recunoască violenţa, cum să se protejeze de abuz și cum să comunice eficient. Părinții găsesc diverse materiale care pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Sunt oferite recomandări nu doar părinților care au nevoie de sprijin pentru a rupe cercul vicios al violenței, dar și părinților interesați de metode de disciplinare pozitivă a copilului. Profesioniştii  responsabili de protecţia copilului și alți specialiști care interacţionează cu copiii la locul de muncă, dispun de un suport informaţional pentru o intervenție reușită în asistarea copilului-victimă a abuzului; ei pot, de asemenea, concretiza detalii de procedură și primi consultații online.

Deoarece CNPAC promovează un aspect important al justiţiei pentru copii – audierea copilului în condiţii prietenoase – acest subiect este abordat separat și complex în cadrul Centrului de Resurse, cu trecerea în revistă a experienţei CNPAC în această direcţie.

„Cel mai mult ne bucură faptul că, de acum înainte, doritorii de a obține informații la această temă le vor avea. În activitatea centrului nostru sunt  frecvente situațiile în care părinții, copiii mai mari și specialiștii cu care colaborăm nu dispun de aceste informaţii și nici nu au de unde să le ia. Centrul de resurse a fost soluţia pe care am găsit-o la această problemă, alături de colegii noştri din din alte ţări care au lansat Centre de Resurse similare în cadrul unui proiect comun”, a menționat Daniela Sîmboteanu, preşedinte CNPAC.

Numai în anul 2010, Centrul de asistență psiho-socială ”Amicul” din Chișinău, specializat în asistența copiilor supuși diverselor forme de abuz, a asistat peste 300 de copii-victime.

Pentru mai multe informaţii despre pagina web, vă rugăm să contactaţi Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la nr. de telefon: 75-88-06 sau email: office@cnpac.org.md.

Centrul de Resurse a fost creat graţie ajutorului generos al poporului american prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova» (MCSSP) şi cu suportul Fundaţiilor „Nobody’s Children” şi OAK.