Filmul documentar "Acum eu ştiu cum alată dlapelul Republicii Moldova, dal TU?"



alt

Titlul cu siguranţă o să vi se pară ciudat, ţin să vă mărturisesc că a fost dat de un copil care a muncit mult până am filmat această scenă pentru filmuleţ, lansat cu ocazia zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Totul a început la iniţiativa organizării unui eveniment în universitate dedicat acestei zile, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova a decis să vină cu ceva nou de asta dată, în locul unei conferinţe ne-am gândit că ar fi foarte oportun o altă abordare.

Am pornit de la premisa cunoașterii simbolurilor de stat, şi am realizat ca de fapt nu se cunoaşte atât de bine în societate. Uite că aşa s-a ajuns la ideea unui filmuleţ dedicat copiilor, cum interpretează ei drapelul tării în care sau născut. Sub îndrumarea dnelor Aurelia Modovan ( vice-rector ULIM) şi Valentina Lungu (directorul grădiniței “Pas cu pas”) am început realizarea proiectului.

Îmi stăruie acum în minte prima mea vizită la grădiniță, locul unde avea să filmăm ulterior, primul meu contact cu nişte copii extraordinari cu o energie debordantă, foarte pozitivi, pe această notă emoţiile au mai scăzut în intensitate pentru că ştiam că vom reuşi, pentru mine personal emoţiile erau foarte mari era prima mea încercare, colegii care au filmat au studiat la aceeași universitate şi mi-a fost relativ uşor să îi conving să se alăture.

Filmările au decurs nu fără incidente şi foarte mari emoţii a fost o zi lungă dar frumoasă, micuţii au fost atât de naturali şi fireşti, atât de ei , încât am renunţat la textul pregătit pentru fiecare copil, i-am lăsat pe ei să expună ceea ce cunosc fără a interveni prea mult în mesajul lor, decât pe alocuri cu câteva sugestii.

Cele mai dificile momente au fost acelea a selectării eroului principal, personal îmi era greu sa aleg pe cineva din ei şi am amânat acest moment până în ultima zi, iar în ziua cu pricina, Alex a spus că eu l-am selectat pe el încă de luni aşa ca a rămas el, pentru al convinge pe Alex ca el nu ştie cum se face drapelul a trebuit o oră, pentru că el de fiecare dată replica “da eu știu cum se face drapelul”, să cerşim acea mutrișoară tristă de la el părea o misiune imposibilă.

La montare luptam pentru fiecare imagine, ele fiind toate importante pentru mine dar era esenţial să fie calitate nu doar cantitate. Sper ca am reuşit să vă intrig acum vă las să priviți.

Vizionare agreabilă!

Echipa de producţie.

‎{youtube}DmsfQSgAqmU{/youtube}