ONG-urile, cu ochii în patru pe activitatea structurilor Primăriei Chişinău



Organizaţiile neguvernamentale vor monitoriza activitatea structurilor Primăriei municipiul Chişinău în cadrul unui Acord de colaborare semnat de către Primărie şi Consiliul Naţional al ONG din Republica Moldova. Acordul are menirea de a dezvolta un parteneriat continuu şi eficient între sectorul neguvernamental şi structurile municipale, transmite Info-Prim Neo. 

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat că ideea acestei colaborări aparţine societăţii civile şi a fost lansată cu doi ani în urmă, însă doar acum,după mai multe consultări, întâlniri şi negocieri, s-a decis să fie semnat acest acord. Reprezentanţii societăţii civile vor putea participa zilnic la activitatea tuturor subdiviziunilor municipale, la şedinţa operativă de la Primărie, la şedinţele viceprimarilor, şefilor de direcţii, şedinţele operative ale directorilor de întreprinderi, alte activităţi obişnuite care se întâmplă în subdiviziunile municipale. 

„Prin acest acord reprezentanţii societăţii civile vor avea posibilitatea să cunoască mai bine despre ce se vorbeşte, iar comunitatea va avea parte de mai multă transparenţă în activitatea administraţiei publice locale şi vom putea primi direct propunerile şi recomandările venite din partea societăţii civile”, a spus primarul capitalei. 

O dată la trei luni subdiviziunile municipale vor trebui să raporteze asupra rezultatelor activităţii lor. Raportarea va avea loc în şedinţe publice cu participarea viceprimarilor de ramură, consilierilor din comisiile de profil ale CMC, societăţii civile şi mass-media. „Acesta ne va permite să reflectăm mai bine activitatea, să fie mai vizibil controlul public asupra activităţii noastre”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Naţional al ONG-urilor, Daniela Terzi-Barbăroşie, a declarat că acest acord este un document care vine să eficientizeze activitatea reprezentanţilor din Primărie, dar mai ales să pună la curent societatea civilă cu activitatea subdiviziunilor de zi de zi. „Pretenţia noastră nu este să vă bulversăm cumva activitatea sau să o facem mai problematică decât este. Aşteptarea noastră este să aveţi deschidere pentru cei din societatea civilă, astfel încât să creăm un spaţiu pentru un dialog eficient, să avem platforma pentru noi idei şi noi proiecte pe care le putem implementa la nivel de municipiu”, a spus preşedintele în exerciţiu al Consiliului ONG-urilor. 

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a menţionat că prin acest acord se doreşte ca ONG-urile să aibă o deschidere şi o colaborare mai mare cu administraţia publică locală. „Noi ştim că în Primărie se fac lucruri mari, dar ne-am gândit că ar fi mult mai eficient dacă această instituţie ar da dovadă de mai multă deschidere către comunitate, dacă ar avea şedinţele mai deschise, în special pentru ONG-uri. Aceasta ne-ar da siguranţa că serviciile sociale prestate de organizaţiile neguvernamentale ar putea să fie acoperite de către Primărie şi subdiviziunile sale în momentul când nu vor mai exista bani de la finanţatori externi. Sperăm să avem deschidere de ambele părţi şi o colaborare mult mai bună decât până acum”, a spus Antoniţa Fonari. 

Prezenţi la semnarea acordului, consilierii locali s-au arătat mulţumiţi de acest început de colaborare, care va eficientiza activitatea subdiviziunilor din Primărie. 

Acordul mai prevede că Primăria va plasa informaţiile relevante pe pagina web, inclusiv proiectele de decizii şi politici, cu cel puţin 15 zile lucrătoare până la examinarea deciziei şi va expedia părţilor informaţia relevantă pentru consultare. Iar Consiliul Naţional al ONG-urilor va facilita prezenţa la şedinţele deschise ale Primăriei a organizaţiilor neguvernamentale care au tangenţă cu subiectele din agenda fiecărui eveniment în parte. Sugestiile şi recomandările făcute de ONG-uri vor purta caracter de recomandare, iar Primăria va delega un funcţionar public cu responsabilităţi clar stabilite în procesul de colaborare cu societatea civilă, care să faciliteze colaborarea între părţi.

 

http://www.info-prim.md