Ultimele știri

Prev Next

Achiziţiile publice de la Orhei - nereguli „la umbra” netransparenței

15-08-2018

Primăria municipiului Orhei  se numără printre cele  mai mari  autorități contractante (AC) din Republica Moldova. În anul 2018 au fost planificate achiziții publice în valoare de peste 25 milioane lei. Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate, nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web  nicio Declaraţie de bună guvernare, nu se cunoaşte  dacă Inspecţia Financiară a efectuat vreun control și ultima dată Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru anul 2014. În acest context societatea civilă consideră necesar...

Read more

O nouă reuniune a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul rețelei "SVIS Moldova"

15-08-2018

O nouă reuniune a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul rețelei "SVIS Moldova"

Pe data de  13 august  2018 a fost organizată a VI-a întâlnire a specialiștilor din Serviciul Integrare Socio-Profesională în cadrul rețelei non-formale „Svis Moldova”, realizată în cadrul proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova”. Aceste întâlniri au drept scop consolidarea relațiilor profesionale între specialiștii de pe ambele maluri ale Nistrului și familiarizarea membrilor rețelei „Svis Moldova” cu cele mai reușite experiențe în realizarea Serviciului Integrare Socio-Profesională a tinerilor dezavantajați – a menționat Liliana Samcov, directorul...

Read more

Educația pentru media trece de la treapta primară la cea gimnazială. CJI a instruit un nou grup de profesori care vor preda această disciplină opțională

14-08-2018

Educația pentru media trece de la treapta primară la cea gimnazială. CJI a instruit un nou grup de profesori care vor preda această disciplină opțională

Un grup de 16 profesori de la diferite instituții de învățământ preuniversitar din Moldova au fost instruiți în domeniul educației pentru media și urmează să predea acest curs opțional în clasele a VII-a și a VIII-a. Trainingul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada 10-12 aprilie, fiind primul program de instruire a profesorilor de la treapta gimnazială. Instruirea a fost susținută de Loretta Handrabura, dr. în filologie, conf. univ. la UPS „Ion Creangă”, și Natalia Grîu, consultantă superioară la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Programul de instruire a...

Read more

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a „şcolit” 25 de tineri jurnalişti din întreaga ţară

„O nouă media sau o nouă societate?!” este întrebarea la care au încercat să găsească răspuns cei 25 de tineri jurnalişti, participanţi ai şcolii de vară „Mass media în Republica Moldova. Creăm o nouă media sau o nouă societate.”, organizată de Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 9 - 13 august, la Vadul lui Vodă.

 

„Scopul acestei şcoli este de a educa o nouă generaţie de jurnalişti, de ai învăţa pe aceştia cum să scrie în mod corect şi obiectiv subiectele sociale, politice etc. Să fie echidistanţi atunci cînd îşi fac meseria.” a declarat Natalia Mogâldea, coordonator de proiect. 

Agenda propusă includea subiecte esenţiale pentru un tânăr jurnalist, cum ar fi jurnalismul de investigație, implicarea datelor din sondaje în realizarea știrilor, știrea politică, studierea normelor etice şi profesionale ale jurnalistului, cercetarea şi analiza sondajelor, analiza unor materiale privind deontologia în jurnalism, new media etc.

Adrina Solovei, care face jurnalism de la 9 ani, a declarat: ” Am învăţat foarte multe lucruri noi la această şcoală: cum să scriu o ştire în mod corect şi cum să fiu un journalist mai bun. Experienţa acumulată aici imi va fi foarte utilă pe viitor. Mi-a placut că am colaborat cu specialişti dedicaţi şi că aceştia ne-au relatat cîte ceva din experienţa lor”.

Atelierele de lucru au fost moderate de experţi precum Doru Petruţi director IMAS, Ion Bunduchi director executiv Asociaţia Presei Electronice, Tudor Darie, director New Media Group, Cornelia Cozonac, Preşedinte Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Nicolae Pojoga fotojurnalist etc.

 

“Această şcoală le va fi foarte utilă tinerilor jurnalişti. În calitate de profesor m-am simţit minunat. Mă bucură faptul că tinerii au fost activi. Uneori, asemenea şcoli de vară sunt mai utile decît cursurile de la facultate”, consideră Nicolae Pojoga, fotojurnalist şi lector universitar.

Beneficiarii au fost tinerii jurnalişti de la diferite posturi de radio, TV, membrii ziarelor raionale, şcolare, studenţi de la facultăţile de jurnalism din ţară, tinerii jurnalişti de la organizaţii de PR şi comunicare.

Acţiunea face parte din cadrul proiectul "Tinerii practică şi promovează accesul liber la informaţie". Proiect implimentat de către Centrul Tânarului Jurnalist din Moldova(CTJM), susţinut financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova.

 

Iuliana Mămăligă, Irina Puiu

Participanţi ai şcolii de vară:

„Mass media în Republica Moldova. Creăm o nouă media sau o nouă societate.”

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova.

 

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md