MINISTERUL JUSTITIEI REFUZA INREGISTRAREA ONG-ULUI "INITIATIVA CETATENILOR ROMANI DIN MOLDOVA



Pe 14 iunie, sociologul Constantin Lazar a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Ministerul Justitiei refuza sa inregistreze Asociatia Obsteasca Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova. Constantin Lazar sustine ca refuzul Ministrului Justitiei Vitalie Pirlog de a inregistra Asociatia Obsteasca Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova nu este justificata prin argumente concrete. Potrivit lui Constantin Lazar, un functionar de la minister i-ar fi spus ca "au primit indicatii de sus ca aceasta organizatie sa nu fie inregistrata".

Constantin Lazar a mai declarat ca asociatia isi propune sa apere drepturile cetatenilor romani din Moldova, adica a celor cu dubla cetatenie, dar si a celor care au depus actele pentru obtinerea cetateniei. Sociologul Constantin Lazar a mai mentionat ca "s-a format un segment social - bine-structurat. De acest segment social nu se ocupa nimeni. Acesti 200 000 de oameni cu dubla cetatenie nu sunt reprezentati de nicio asociatie obsteasca."

"Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova" isi propune sa solutioneze o serie de probleme cu care se confrunta cei cu cetatenie dubla, dar si cei care solicita cetatenia romana: recunoasterea actelor de studii, micsoararea taxei pentru Cartea Verde la intrarea in Romania din RM, accesul facilitat pe piata muncii din Romania, accesul la presa romaneasca pe teritoriul RM, inexistenta dialogului intre societatea civila din Romania si cea din RM, simplificarea procedurii de eliberare a vizelor, acordarea cetateniei romane. Fondatorii asociatiei considera ca aceste probleme nu sunt pe agenda nici unei organizatii non-guvernamentale din RM. De asemenea, a fost mentionat faptul ca exista o problema la Consulatul si Ambasada Romaniei de la Chisinau, unde cetatenii romani din RM nu sunt tratati egal cu alti cetateni. Constantin Lazar a mentionat ca a fost monitorizat votul la referendum, dar spre mirarea observatorilor s-a constatat ca de fapt a existat interesul ca prin deschiderea a numai doua sectii de votare participarea la vot in Republica Moldova a cetatenilor romani sa fie mai mica decat spre exemplu in SUA unde pentru un numar de 300 000 de cetateni romani au fost deschise 12 sectii de votare. Lazar a criticat modul de tratare de catre Consulul Alexandru Rusu a cetatenilor romani din RM. Asociatia a strans semnaturile celor care nu au votat si are de gand sa trimita Presedintelui Traian Basescu un memoriu privind problemele cetatenilor romani din RM.

Fondatorii asociatiei au atacat decizia Ministerului Justitiei la Curtea de Apel si sunt decisi sa continue procesele pana cand asociatia va fi inregistrata. In acest context, Constantin Lazar a mentionat ca exista o Liga a Cetatenilor Romani in Italia, iar in Spania un cetatean roman este consilier local.

Sursa: http://www.europa.md