Mii de locuri de muncă create în vorbe și zeci de mii de tineri în căutarea unui loc de muncă peste hotare



Crearea locurilor de muncă bine plătite în Republica Moldova este o problemă, iar dacă ar fi rezolvată ar determina mulți tineri să rămână acasă sau să revină acasă din străinătate. Ea nu ar fi o problemă dacă erau realizate promisiunile din campaniile electorale, de la obținerea independenței, salariu de până la 500 euro pe lună sau crearea a 100-200 mii de locuri de muncă, care dacă le sumăm s-ar cifra la câteva milioane și ar asigura și statele vecin, susține în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Vlad Bercu.

De cele mai multe ori nu s-a revenit la promisiuni și ar fi dificil să estimăm în ce măsură au fost îndeplinite. O simplă aritmetică arată că, de fapt, erau niște promisiuni ireale. Crearea unui loc de muncă ajunge să coste în medie 10-13 mii USD. În cazul în care se promite crearea a 200 mii locuri de muncă timp de patru ani, asta ar însemna investiții de 2-2,6 miliarde USD. Este o cifră ce ține de domeniul fantasticului, mai ales pentru Republica Moldova, care abia atrage anual investiții străine în sumă de 200-400 milioane. S-a investit puțin în crearea noilor locuri de muncă, ca urmare rata de ocupare a scăzut permanent și a ajuns la 40% de la 54,8% în anul 2000. Numărul persoanelor ocupate s-a redus în 14 ani cu 400 mii persoane ajungând la 1,2 milioane În 2017„.

Jurnalistul afirmă că pentru stimularea creării locurilor de muncă în 2018 și majorării salariilor, Guvernul a redus impozitul pe venit pentru persoanele fizice și a redus contribuțiile sociale. În același timp, decizia cu introducerea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar va determina managerii companiilor private să majoreze salariile angajaților. Efectele, însă, se vor resimți peste un an-doi. În anul 2017 a fost lansat programul de subvenții a locurilor de muncă, care urmează însă să-și manifeste efectul asupra ocupări formale. Însă practica inițiativelor similare din anii precedenți au arătat că astfel de programe nu au avut cerere din partea mediului de afaceri și au fost sistate de facto.

O soluție pe care au mizat autoritățile de creare a locurilor de muncă sunt Zonele Economice Libere. Și într-adevăr.  ZEL-urile un salariu mai competitiv. Dr potrivit ultimelor date în cele șapte ZEL-uri erau 184 de rezidenți cu un număr de 11 126 de angajați. Un număr mic comparativ cu numărul persoanelor ocupate.

O alt soluție pentru stimularea creării locurilor de muncă este și programul PARE 1+1, care ajută migranții moldoveni să-și investească banii în Republica Moldova, dar care la fel are un impact relativ minim asupra pieței forței de muncă. Numărul întreprinderilor create este de 1240 cu un număr total de angajați de 3200.

În concluzie, Vlad Bercu a spus că ceea ce se impune în condițiile actuale este promovarea unei politici eficiente a statului în problema ocupării forței de muncă, evaluarea impactului diferitor programe naționale de dezvoltare economico-socială și sectoriale asupra pieței forței de muncă,  reorientarea sistemului de pregătire profesională spre cerințele pieței forței de muncă. să

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactați responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.