Diplome de bucătari pentru un grup de minori din penitenciar



Treisprezece tineri care se află în penitenciarul nr. 10 din Goian au susținut, pe 24 ianuarie curent, examenul de absolvire pentru specialitatea de bucătar. Cursurile au fost organizate de Fundația Regina Pacis în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

Timp de patru luni, un grup de minori, format din 13 persoane, au participat la cursul de formare profesională pentru meseria de bucătar. Instruirea a presupus ore de participare atât teoretice, cât și practice. În cadrul lecțiilor, minorii, ghidați de profesori calificați, au învățat tot de ce au nevoie pentru a deveni profesioniști în arta bucătăriei: tehnici de mânuire a cuțitelor, managementul eficient al timpului în bucătărie, pregătirea salatelor, prepararea bucatelor clasice și tradiționale, metode complexe de gătire a celor mai rafinate alimente după rețete internaționale ș.a. 

Astfel, la finalul cursului de instruire, cei 13 cursanți au obținut, în urma examenului de absolvire, certificate de calificare profesională, recunoscute la nivel național și internațional, care le va permite să profeseze această meserie după eliberarea din penitenciar. Examenul a avut loc în bucătăria Penitenciarului nr. 10 din Goian, unde absolvenții au prezentat, rând pe rând, bucatele pregătite, în fața comisiei de absolvire. 

Emilia MORARU, coordonator programe educaționale, Fundația Regina Pacis, menționează: “Minorii au manifestat responsabilitate și cunoștințe profunde în viitoarea profesie de bucătar. Datorită perseverenței lor pe parcursul studiilor, în cadrul examenului ei au fost apreciați cu cele mai înalte calificative. La început emoțiile lor erau evidente, dar le-au depășit ușor, deoarece alături de ei era prezentă și profesoara Georgeta Modruci. Ne bucură faptul că, unii din ei, au afirmat cu seriozitate că după eliberare intenționează să profeseze meseria de bucătar”.

Cursul de calificare în meseria de bucătar s-a desfășurat în perioada 15.09.2018 – 15.01.2019 în cadrul proiectului “De noi depinde viitorul nostru – 2!”, implementat în Penitenciarul pentru minori nr.10 din Goian, de Fundația „Regina Pacis” în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova și AO „Insula Speranțelor” din Chișinău, cu suportul financiar al Asociației RENOVABIS din Germania.